Skip to main content

Heb je er wel eens over nagedacht waarom spinazie groen is en een aardbei rood? En wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt als je een hand spinazie hebt weggewerkt? Je hoort vaak genoeg dat groente en fruit gezond voor je is, maar dat de verschillende kleuren je lichaam allemaal op een andere manier ondersteunen is misschien nieuw voor je. Daarom hier wat meer informatie, zodat je straks heel bewust wat extra spinazie en aardbei aan je menu toe kunt voegen.

Planten bevatten natuurlijke stofjes die voor bescherming zorgen, ze kunnen immers niet wegrennen of terugvechten bij gevaar. Dankzij deze stofjes kunnen ze toch insecten op afstand houden, zichzelf beschermen tegen UV-straling, bederf en ziektes. Deze krachtige stofjes noemen we fytonutrienten. Het woord ‘fyto’ staat voor plant en ‘nutriënten’ zijn voedingsstoffen. Je kunt het dus vertalen naar plantaardige voedingsstoffen. Misschien heb je wel eens gehoord van betacaroteen of resveratrol.

Deze zelfde fytonutrienten zorgen ook voor de mooie kleuren van groenten en fruit en ze blijken niet alleen veel goede effecten op planten te hebben, ook voor ons leveren ze veel gezondheidsvoordelen, onder andere dankzij de werking als antioxidant. Elke kleur heeft zo zijn eigen voordelen. Daarom geldt ook: hoe gevarieerder je eet, hoe meer gezondheidsvoordelen je mee kunt pakken.

Maar wat zijn dan de voordelen per kleur? Hieronder vind je een lijstje met een aantal voorbeelden. In werkelijkheid zijn deze voordelen veel breder, aangezien veel soorten groente en fruit meerdere fytonutrienten bevatten. Daarnaast zitten ze natuurlijk vol met andere gezonde stoffen als vitaminen, mineralen en vezels.

Blauw en paars
Blauwe en paarse voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, bramen, bietjes, aubergine, druiven en paarse wortels zijn zeker de moeite waard om in je winkelmandje te gooien. Ze danken hun mooie kleur aan anthocyanen. Een zeer krachtige antioxidant die vrije radicalen in je lichaam uitschakelt en hiermee celveroudering tegengaat. Daarnaast ondersteunen ze de werking van de hersenen en het geheugen. Eet groente en fruit met deze kleur als ze rijp zijn, dan is het gehalte aan anthocyanen het hoogst.

Rood
Ook rode groente en fruitsoorten mogen dagelijks op het menu komen. Het stofje lycopeen geeft aan onder andere tomaten, aardbeien, rode paprika, grapefruit en watermeloen een mooie rode kleur. Het stofje helpt bij het tegengaan van ontstekingen, het ondersteunt de werking van de blaas en de prostaat en het kan helpen tegen hart- en vaatziekten. Ook biedt het bescherming aan de huid: het remt rimpelvorming en helpt je huid beschermen tegen de zon.

Tomaten zitten vol met lycopeen, deze stof komt echter pas vrij als je de tomaten opwarmt. Lekker de keuken in en aan de slag met het bereiden van verse soepen en sauzen om te kunnen profiteren van alle mooie gezondheidsvoordelen die gekoppeld worden aan deze krachtige antioxidant.

Oranje
Wil je je weerstand een boost geven? Vergeet dan niet om oranje soorten groente en fruit op je boodschappenlijstje te zetten. Ze zijn rijk aan betacaroteen, wat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine heb je nodig om je immuunsysteem op peil te houden, maar er zijn nog meer voordelen. Het beschermt tegen ziektes, verbetert de botstevigheid en het ondersteunt het zichtvermogen. Voeg wortels, pompoen, zoete aardappel en sinaasappels maar toe aan je boodschappenlijstje!

Geel
Gele groenten en fruitsoorten zitten bomvol kalium. Ons lichaam heeft dit mineraal nodig om de bloeddruk stabiel te houden en het zenuwstelsel en de spieren goed te laten werken. Naast kalium bevatten ze het fytonutrient luteïne, wat we nodig hebben om ons zicht optimaal te houden en wat bescherming geeft aan onze ogen. Om te kunnen profiteren van deze gezondheidsvoordelen kun je verse mais, gele paprika, kakifruit en koolraap op je bord scheppen.

Wit
Witte voedingsmiddelen zoals bloemkool, champignons, pastinaak, knoflook en asperges zijn erg belangrijk om met regelmaat te eten. Ze bevatten namelijk het stofje allicine, wat ook wel een natuurlijk antibioticum wordt genoemd. Het werkt zeer effectief tegen schadelijke bacteriën, herstelt het immuunsysteem en het bestrijdt ontstekingen.

Groen
Groene groenten komen aan hun kleur dankzij het natuurlijke stofje chlorofyl. Een fantastische krachtige stof die je dagelijks aan je maaltijden toe wilt voegen. Chlorofyl helpt je namelijk je lichaam te reinigen. Het kan schadelijke stoffen aan zich binden en via je ontlasting verwijderen uit je lichaam, hiermee voorkom je dat ze rond blijven dwalen in je lichaam en veel schade aan kunnen richten. Schadelijke stoffen krijgen we ongemerkt dagelijks binnen: onder andere uit zware metalen, pesticiden, alcohol en ftalaten uit plastics. Deze schadelijke stoffen verstoren de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen. Lekker veel groene groenten eten, kan dan ook helpen om je hormonen weer in balans te brengen. Daarnaast maakt chlorofyl het lichaam basischer en aangezien het lichaam beter functioneert wanneer basische voedingsmiddelen de zuren overheersen, is het goed om lekker vaak spinazie, broccoli, diverse soorten sla, andijvie en groene zeewieren toe te voegen. Daarbij geldt over het algemeen: hoe donkerder de plant, hoe meer chlorofyl het bevat.

Elke kleur is gezond
Nu je per kleur een aantal gezondheidsvoordelen hebt gelezen, besef je je misschien hoe belangrijk het is om van alle kleuren wat op je bord te hebben. Er wordt niet voor niets zo vaak geroepen dat variatie in je voeding belangrijk is. Probeer eens elke week van al deze kleuren een soort groente en fruit te eten. Of als je een grotere uitdaging wilt hebben, probeer dan eens zoveel mogelijk kleuren groente op een dag te eten. Let erop dat je dagelijks meer groente eet dan fruit, omdat fruitsoorten aardig wat suikers bevatten. Je zult merken dat het makkelijker is dan je denkt en het helpt je vast om lekker creatief bezig te zijn met het variëren in je voeding.

Benieuwd welke soorten groente en fruit je het beste biologisch kunt kopen? Je leest het hier. 

Join the discussion One Comment

Leave a Reply