Skip to main content

Dirty dozen en clean fifteen

Veel soorten groente en fruit worden bespoten met pesticiden. Dit zijn hormoonverstorende stoffen die we binnen krijgen bij het eten van deze producten. Je groente of fruit goed wassen of schillen helpt al wat, maar nog beter is het om te kiezen voor biologische producten. Vaak is dit wat duurder, waardoor alle boodschappen biologisch kopen voor veel mensen niet haalbaar is.

Het kan veel verschil maken om alleen de groente- en fruitsoorten waar de meeste bestrijdingsmiddelen op gevonden worden biologisch te halen. Elk jaar wordt hier onderzoek naar gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door middel van steekproeven en controles. Naar aanleiding van dit onderzoek worden elk jaar de dirty dozen (de 12 producten met de meeste bestrijdingsmiddelen) en de clean fifteen (de 15 producten waar de minste hormoonverstorende stoffen op gevonden zijn) opgesteld. Ik vind dit zelf een hele mooie tool om de inname van pesticiden te verminderen.

Er blijkt namelijk dat één derde van de voeding dat in Europa wordt geconsumeerd twee of meer pesticiden bevat. Dat kan toch niet goed zijn voor onze hormonen en gezondheid? Bij aardbeien is dit zelfs bij meer dan 65% het geval.

Bij een monster van gojibessen uit China zijn zelfs 29 verschillende pesticiden gevonden!! En dan denk je gezond bezig te zijn.. (ik heb trouwens gelijk mijn gojibessen uit China uit mijn keuken verwijderd).

Als je de mogelijkheid hebt, koop dan de producten op dit lijstje biologisch. Dit is de Dirty Dozen lijst, oftewel de soorten waar de meeste bestrijdingsmiddelen op gevonden zijn.

De Dirty Dozen van 2022:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Paprika en rode pepers
 8. Kersen
 9. Perziken
 10. Peren
 11. Selderij
 12. Tomaten

Omdat rozijnen bewerkt zijn, zijn ze niet meegenomen in deze lijst. Toch wil ik ze nog graag noemen. Er is namelijk op 99% van de geteste gevallen rommel gevonden. Als rozijnen wel in deze lijst meegenomen zouden worden, zouden ze absoluut op 1 staan in deze bovenstaande lijst.

Je lichaam kan een boel verwerken. Krijg je af en toe wat binnen, dan zou dat geen probleem moeten zijn. Het is belangrijk om te kijken naar het geheel van rommel dat onbewust je lijf in komt. Wat krijg je (ongemerkt) met je voeding binnen, wat smeer je op je huid, wat adem je in? Tel dit bij elkaar op en je hebt een ‘mooie’ hormoonverstorende cocktail aan meuk, waar jouw lever zich dag in dag uit weer doorheen mag werken. Kan je lever dit niet goed aan? Dan kunnen er hormonale klachten ontstaan. Ben je trouwens benieuwd of jouw lever een boel achterstallig werkt heeft liggen? Met de EMB-bloedtest kun je dit goed in beeld brengen. 

Wat betekent ‘hormoonverstorend’ dan eigenlijk? Het kan er onder andere voor zorgen dat vrouwen minder vruchtbaar worden en mannen een verminderde spermakwaliteit hebben. Jek! Dan maar af en toe naar de biologische winkel, toch?

De Clean Fifteen van 2022:

Gelukkig is niet alles alleen maar ellende. Er is namelijk ook een lijst met de minst bespoten soorten groente en fruit! Hier worden we blij van. Op deze producten zijn in minder dan 7% van de gevallen toxische stoffen gevonden. Je kunt ze dus prima niet-biologisch halen.

 1. Avocado’s
 2. Zoete maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja‘s
 6. Erwten (bevroren)
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Meloen
 13. Mango
 14. Watermeloen
 15. Zoete aardappel

De volledige lijst met groente en fruit

Ben je benieuwd welke plek andere producten op de lijst krijgen? Hier zie je de volledige lijst met de groente en fruitsoorten die getest zijn in 2022. Deze lijst loopt af, op nummer 1 (aardbeien) zijn de meeste bestrijdingsmiddelen gevonden, terwijl nummer 46 (avocado) de minste bevatte.

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Paprika
 8. Kersen
 9. Perziken
 10. Peren
 11. Bleekselderij
 12. Tomaten
 13. Aardappelen
 14. Bosbessen
 15. Cherry tomaten
 16. Winterpompoen
 17. Sla
 18. Komkommer
 19. Mandarijnen
 20. Sperziebonen
 21. Pruimen
 22. Broccoli
 23. Aubergine
 24. Frambozen
 25. Zomerpompoen
 26. Grapefruit
 27. Sugarsnaps
 28. Sinaasappels
 29. Wortelen
 30. Bananen
 31. Bloemkool
 32. Zoete aardappelen
 33. Watermeloen
 34. Mango
 35. Cantaloupe
 36. Champignons
 37. Kool
 38. Kiwi
 39. Honingmeloen
 40. Asperges
 41. Erwten (diepvries)
 42. Papaja
 43. Uien
 44. Ananas
 45. Maïs
 46. Avocado

Wil je nog meer doen om je hormonen te ondersteunen? Hier vind je 5 simpele tips voor een betere hormoonbalans. 

Leave a Reply