Skip to main content

Hoe mooi het ook is, een tattoo laten zetten is niet heel gezond voor je lichaam. De inkt die gebruikt wordt voor de tatoeage bevat namelijk stoffen die onze gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden. Omdat deze vorm van lichaamsversiering steeds gebruikelijker wordt en ik zelf recentelijk een nieuwe tatoeage heb laten zetten, ben ik er eens ingedoken. Ik heb uitgezocht hoe je jouw lichaam tijdens het genezingsproces het beste met voeding kunt ondersteunen. En nog belangrijker, hoe je ervoor kunt zorgen dat je de afvalstoffen die hierbij vrij kunnen komen zo goed mogelijk onschadelijk kunt maken. Deze stoffen kunnen een hormoonverstorende werking hebben, dus het is niet verkeerd om hier wat extra aandacht aan te besteden. Laten we eerst eens bekijken hoe het zetten van een tattoo nou eigenlijk werkt.

Het zetten van een tatoeage

Bij het zetten van een tatoeage wordt er inkt aangebracht in de tweede huidlaag: de lederhuid. Wanneer de inkt wordt ingebracht, schrikt jouw lichaam en het gaat aan de slag met het opruimen van deze stoffen om jou te beschermen. Omdat het niet lukt om alle pigmentdeeltjes af te voeren, zal je huid deze gekleurde deeltjes inkapselen. Hierdoor wordt de inkt mooi op z’n plek gehouden. 

Zware metalen

De inkt die wordt gebruikt voor het zetten van jouw mooie versiering bevat verschillende stoffen die voor je gezondheid niet optimaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan metalen zoals arseen, ijzer, kwik, cadmium en lood, maar ook roet en andere stoffen. Deze zware metalen kunnen een toxische werking hebben in het lichaam. Vooral de hersenen zijn hier gevoelig voor, maar denk ook aan organen die een detoxwerking hebben, zoals de lever, nieren en de huid. 

Volg als eerste natuurlijk de adviezen die je van de tattooshop hebt meegekregen! Daarnaast kun je met de onderstaande tips aan de slag om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen bij het genezen van jouw nieuwe tatoeage. 

Een tatoeage en jouw hormonale balans

Het laten zetten van een tatoeage kan invloed hebben op jouw hormonale balans. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bevat de inkt die gebruikt wordt stoffen die toxisch en hormoonverstorend kunnen zijn. Denk je eraan om een tatoeage te laten zetten? Optimaliseer dan al voordat je je tattoo laat zetten jouw hormoonbalans. Zorg ervoor dat je voedingstekorten hebt weggewerkt en dat je lever geen stapels extra werk heeft liggen en goed kan functioneren. Je lever is namelijk het belangrijkste detoxorgaan wat naast de schadelijke tattoo stoffen, ook overtollige hormonen af moet breken. Best prettig dus, als de lever zijn werk goed uit kan voeren!

Zou je hier wel wat hulp bij willen gebruiken? Kijk dan eens of het HormoonFlow traject iets voor je is. 

Ondersteun de lever

Om binnenkomende zware metalen (die we trouwens naast het laten zetten van een tattoo ook binnen kunnen krijgen via de lucht die we inademen, het eten van groente en fruit waar deze metalen op neergevallen zijn en het drinken van kraanwater) het lichaam uit te kunnen krijgen, heeft de lever bepaalde stoffen nodig. Dit zijn onder andere stoffen die deze schadelijke deeltjes kunnen binden en het lichaam uit kunnen krijgen via de ontlasting. Ze helpen dus te voorkomen dat deze schadelijke deeltjes in je lichaam rond blijven zwerven en opgeslagen worden. 

Boost je lymfesysteem

Je lymfesysteem kun je zien als de afvaldienst van jouw lichaam. Maar waar jouw bloed wordt rondgepompt door je hart, heeft jouw lymfesysteem geen pomp. Het wordt in gang gezet door beweging. Om deze reden is het heel belangrijk om regelmatig even op te staan, te gaan wandelen, de trap op en af te lopen of gewoon even te springen. Er wordt niet voor niets gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Wanneer er veel afvalstoffen in je lichaam vrij komen, is het dus belangrijk om hier wat extra aandacht aan te besteden. Zorg voor voldoende beweging, zodat de afvalstoffen ook echt via het lymfesysteem afgevoerd kunnen worden en niet opgeslagen worden op andere plekken.

Voedingstips voor het herstel

Eet veel groene groenten. Ze bevatten het stofje chlorofyl, wat je helpt om je lichaam te reinigen. Chlorofyl (wat er tevens voor zorgt dat deze groenten hun mooie groene kleur krijgen) kan schadelijke stoffen aan zich binden en deze via de ontlasting je lichaam uitwerken. Ik noemde al even kort dat dit krachtige stofje zorgt voor de groene kleur van de groenten die (hopelijk) inmiddels op jouw boodschappenlijstje staan. Over het algemeen kun je hierbij uitgaan van de volgende regel: hoe donkerder (dus groener) de plant, des te meer chlorofyl het bevat. 

Voeg ook spirulina en/of chlorella toe om je lijf te laten ontgiften van zware metalen. Dit zijn beiden algen die hun groene kleur danken aan het hierboven genoemde chlorofyl. Deze plantjes hebben de eigenschap om zware metalen te kunnen binden en jouw lichaam uit kunnen voeren. Niet verkeerd dus wanneer je net een extra dosis zware metalen je lichaam in hebt gekregen. 

Laat je jouw tatoeage in de lente zetten? Ga dan eens op zoek naar wat paardenbloemen. Dit zijn hele fijne plantjes die je helpen om je lichaam te ontgiften! Pluk bijvoorbeeld alleen de bloemen en zet hier thee van of gooi ze door een smoothie. Je kunt de (nieuwe) groene bladeren gebruiken door een pesto of salade. Je lever wordt hier erg blij van!

Geen paardenbloemen in de buurt? Verse kruiden zijn super fijn voor je lever. Denk bijvoorbeeld aan verse koriander en munt.

Voeg veel gekleurde groente en fruit toe. Het liefst van die soorten die vlekken achter laten als je ze per ongeluk op de bank zou laten vallen. Denk aan: blauwe bessen, rode bieten, kurkuma e.d. Varieer de kleuren en soorten. Ze bevatten allemaal andere beschermstofjes, dus door lekker veel verschillende soorten te eten, krijg je van alles wat binnen. Houd er rekening mee dat het bewerken en verwarmen ervoor zorgt dat er minder vitaminen en andere fijne stoffen achterblijven.  

Een tatoeage is een verse wond

Je kunt een vers gezette tatoeage vergelijken met een nieuwe wond. Je lichaam heeft de tijd nodig om de huid te kunnen herstellen. Eet in deze periode voldoende eiwitten. Deze zijn erg belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen, en dat is precies wat je graag wilt bevorderen. Eiwitten haal je uit vlees, vis, eieren (het liefst biologisch), zuivel, peulvruchten, noten. Maar je kunt ook denken aan het toevoegen van wat plantaardig eiwitpoeder in deze periode. 

Zorg voor voldoende voeding waar zink in zit. Zink speelt namelijk een belangrijke rol bij wondgenezing. Zet deze voeding op je boodschappenlijstje: schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen, maar ook noten, kip en havermout bevatten zink. 

Een tattoo weg laten laseren is nog veel ongezonder dan het laten zetten. Bij het weglaseren komen de ingekapselde deeltjes namelijk vrij in je lichaam. Denk er daarom goed over na voordat je een plaatje op je lichaam laat vereeuwigen. 

En natuurlijk: geniet van jouw nieuwe tatoeage!

Leave a Reply