Skip to main content

Heb je wel eens last van cravings? Oftewel: heb je wel eens een eetbui of zin om te snaaien? Als je op deze momenten écht zin hebt in specifieke voedingsmiddelen kan dat iets zeggen over je gezondheid of eventuele tekorten. In een eerder artikel heb ik al een aantal cravings met je gedeeld. Maar er zijn er nog veel meer. Misschien staat jouw craving hier wel tussen:

Zin in zure voedingsmiddelen?

Trek je wel eens een pot zure augurken open, gewoon omdat je er echt even zin in hebt? Het kan een teken zijn dat jouw lichaam behoefte heeft aan wat extra vitamine C.

Behoefte aan een kop koffie?

Zin hebben in een kop koffie kan natuurlijk te maken hebben met de behoefte aan wat extra energie bij vermoeidheid. Verlangens naar koffie kunnen soms ook wijzen op een ijzertekort. IJzer is belangrijk voor de zuurstoftransportatie in het lichaam, en vermoeidheid als gevolg van een tekort kan leiden tot de behoefte aan cafeïne voor een energieboost.

Toe aan een broodmaaltijd?

Een sterke drang naar koolhydraten kan optreden bij mensen met een tekort aan serotonine. Koolhydraten stimuleren de afgifte van serotonine, wat het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd.

Cravings naar fruit?

Heb je wel eens écht veel zin in fruit? En dan specifiek in citrusfruit zoals sinaasappels? Dit kan duiden op een tekort aan vitamine C. Vitamine C is essentieel voor een gezond immuunsysteem en kan worden gezocht wanneer je lichaam extra bescherming nodig heeft.

Zin in noten?

Als je naar noten verlangt, kan dit wijzen op een behoefte aan eiwitten en gezonde vetten. Noten zijn rijk aan beide en kunnen een gezonde snackoptie zijn. Kijk ook eens hoe je jouw vetzuurbalans kunt optimaliseren.

Luister naar jouw craving

Onthoud dat cravings kunnen variëren van persoon tot persoon en niet altijd direct verband houden met tekorten. Er kunnen natuurlijk andere oorzaken zijn. Probeer goed naar je eigen lichaam te luisteren.

Ben je benieuwd of jij voedingstekorten hebt en zou je dit wel eens willen laten testen? Je kunt het goed in kaart brengen met de EMB-bloedtest. 

Leave a Reply