Skip to main content

Heb je wel eens ontzettend veel zin in een chocoladereep, blokjes kaas of een flinke bak zoutjes? Lees dan voordat je de voorraadkast induikt even verder. Deze cravings kunnen namelijk een boel zeggen over jouw gezondheid en eventuele voedingstekorten. Laten we er eens wat dieper induiken.

Wat zeggen jouw cravings?

Je lichaam communiceert met je via verschillende signalen, en een van de meest opvallende manieren waarop het dit doet, is via deze cravings. Deze verlangens kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder hormonale schommelingen, emotionele toestand en gewoonten, maar ze zijn vaak een teken dat je lichaam iets specifieks nodig heeft. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende verlangens en wat ze kunnen onthullen:

1. Chocolade: magnesiumtekort

Een van de meest voorkomende cravings is dat naar chocolade. Dit kan duiden op een magnesiumtekort. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden biochemische processen in je lichaam. Het helpt bij ontspanning, en een tekort kan leiden tot gevoelens van stress en angst. Chocolade bevat van nature magnesium.

2. Zoute snacks: natriumtekort

Als je hunkert naar zoute snacks zoals chips, kan dit wijzen op een natriumtekort. Natrium is essentieel voor een goede vochtbalans en zenuwfunctie. Te weinig natrium kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken, wat je lichaam probeert te voorkomen door zout voedsel te verlangen.

3. Rood vlees: ijzertekort

Cravings naar rood vlees, zoals hamburgers of steak, kunnen een teken zijn van een ijzertekort. IJzer is cruciaal voor het transport van zuurstof in je bloed, en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en zwakte.

4. Kaas: vetten en calcium

Heb je wel eens zin in kaas? Dit kan wijzen op een behoefte aan vetten of calcium. Calcium is belangrijk voor sterke botten en kaas bevat dit mineraal samen met verzadigde vetten, wat een verzadigend gevoel kan geven.

5. Zoetigheid: bloedsuikerschommelingen

Verlangens naar zoete lekkernijen kunnen een reactie zijn op schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuiker daalt, kun je trek krijgen in suiker om snel energie te krijgen. Dit duidt op de noodzaak om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen met een evenwichtige maaltijd.

Luister naar je cravings

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te reageren op deze cravings met gezonde keuzes. Als je merkt dat je vaak hunkert naar een bepaald voedingsmiddel, zorg er dan voor dat je jouw tekorten aanvult. Ben je benieuwd of jij voedingstekorten hebt en zou je dit wel eens willen laten testen? Je kunt het goed in kaart brengen met de EMB-bloedtest. 

Leave a Reply