Skip to main content

Wanneer je heerlijk onder de warme douche staat, moet je er misschien wel helemaal niet aan denken om de warme kraan dicht te draaien en een koude plens over je heen te krijgen. Maar als je weet hoe gezond koud douchen is, ga je het misschien toch eens proberen.

Om je wat extra motivatie te geven, hierbij een aantal voordelen van het nemen van een koude douche.

Koud douchen zorgt voor meer energie

Ik hoor de laatste tijd van steeds meer mensen om me heen dat ze last hebben van weinig energie. Ze voelen zich futloos, als een slap vaatdoekje. Misschien ken je dat gevoel wel. Deze mensen geef ik vaak het advies mee om aan het einde van de douchesessie de warme kraan uit te draaien en een paar minuten onder de koude straal te gaan staan (bouw dit op als dat voor jou prettiger is). Het geeft je namelijk energie! Je lichaam wordt aangezet, je hart gaat sneller kloppen, je bloed stroomt sneller door je lichaam. Oftewel: je wordt geactiveerd en je voelt je energieker. En dat allemaal binnen een paar minuten!

De koude douche maakt je alert

Naast het krijgen van meer energie, zorgt deze koude prikkel er ook voor dat je je alert voelt. Het lichaam krijgt dankzij het koude water namelijk ineens te maken met een verandering in lichaamstemperatuur, wat op peil gehouden moet worden. Je gaat automatisch dieper ademhalen, waardoor de zuurstoftoename verbetert. Je hartslag gaat omhoog en de bloedtoevoer naar je hersenen vergroot. Heerlijk om de dag mee te starten, maar ook een mooie manier om ervoor te zorgen dat je weer fris en alert wordt. Ook wanneer je al lang achter elkaar aan een project werkt of aan de studeren bent.

Het boost je immuunsysteem

Wanneer de omgevingstemperatuur ineens verandert (door de koude douche in dit geval), zorgt jouw lichaam ervoor dat er bepaalde processen aangezet en aangepast worden. Deze processen zijn al vanaf de oertijd bepaald. Allemaal met als doel: te kunnen overleven. Koude prikkels zorgen ervoor dat het immuunsysteem wordt geprikkeld. Er ontstaat kort een stressprikkel waardoor jouw lichaam in actie komt. De productie van witte bloedcellen gaat omhoog, deze bloedcellen kunnen ziektes te lijf gaan. Oftewel: dit zorgt voor een boost van je immuunsysteem.

Regelmatig een koude douche ondersteunt het afvallen

Wist je dat we twee soorten vet hebben in ons lichaam? Wanneer we denken aan lichaamsvet, denken we vaak gelijk aan ‘wit vet’. Het vet dat wordt opgeslagen als ‘zwembandjes’ bijvoorbeeld. Maar we hebben ook ‘bruin vet’. Deze laatste vorm is heel belangrijk voor het overleven. Wanneer je in een omgeving van extreme kou terecht komen, zorgt dit bruine vet ervoor dat je lichaam warm gehouden kan worden. Dit is dus precies wat er ook gebeurt als jij deze koude omgeving voor jezelf creëert door onder een koude douche te gaan staan (of wanneer je jezelf in een ijsbad hijst). Je activeert het bruine vet en je verbrandt meer calorieën door warmte en energie aan te maken. Niet verkeerd!

Koud douchen stimuleert je gelukshormonen

Als alle gezondheidsvoordelen die hierboven genoemd zijn, nog niet voldoende voor je zijn: onder die koude douche springen zorgt er zelfs voor dat je meer gelukshormonen aanmaakt! Het stimuleert onder andere het aanmaken van endorfines. Dit is een lichaamseigen stofje wat zorgt voor een fijn gevoel. Endorfines kunnen zelfs jouw stressgevoel remmen. Weet wat je te doen staat wanneer jij je gestresst voelt (hup, onder die douche!). Maar dat is nog niet alles. Het koude water stimuleert ook andere gelukshormonen: serotonine en dopamine. Dit zijn ook geluksstofjes met allebei hun eigen werking. Dopamine wordt ook wel het natuurlijk beloningsstofje genoemd. Het speelt een rol bij motivatie, focus en genot. Serotonine zorgt voor een tevreden gevoel en het vermogen om te rusten en sereen te zijn. Een mooie boost van fijne hormonen dus!

Hoe te beginnen?

Wat het belangrijkste is: ga het gewoon doen! Het zal in het begin wennen zijn, maar hoe vaker je die warme kraan uitdraait, des te lekkerder het wordt. Je kunt beginnen met je armen en benen en op deze manier steeds een beetje verder werken tot dat je na een paar keer volledig onder de koude douche staat.

Denk aan je ademhaling. Adem diep en ontspannen en probeer ook je spieren te ontspannen. Het zal steeds makkelijker gaan!

Koud douchen en je menstruatie

Houd ook rekening met je cyclus. Koude prikkels zijn heel gezond, maar tijdens de menstruatie (en de week ervoor) kan het te veel stress geven in het lichaam. Als je hier gevoelig voor bent, is het prettig om in deze fase juist te focussen op warmte: warme douche/wam bad, lekkere dikke sokken, een extra hemdje, kop thee etc. Probeer zelf aan te voelen waar jij tijdens je menstruatie behoefte aan hebt.

Benieuwd hoe je nog beter rekening kunt houden met jouw menstruatiecyclus? Lees dan dit artikel ‘leven volgens jouw menstruatiecyclus’ eens. 

Leave a Reply