Skip to main content

Ben jij regelmatig buiten te vinden? Of breng je het grootste gedeelte van de dag binnen door? Grote kans dat je toch wat vaker binnen zit. Omdat het buiten donker is, regent, je op een kantoor werkt. We hebben tegenwoordig een levensstijl die gericht is op binnen zitten, met een heleboel kunstmatige verlichting. Best een luxe, maar eigenlijk helemaal niet zo gezond. Het heeft namelijk impact op ons welzijn, met name op ons circadiaans ritme en hormonale balans. Gelukkig is er een trucje om dit ritme te ondersteunen als de ochtenden donker zijn en jij in het donker naar je werk gaat. Een daglichtlamp kan namelijk de voordelen van natuurlijk zonlicht naar binnen halen.

Leven volgens het circadiaans ritme

Wist je dat we allemaal een ingebouwde klok hebben? Dit is het circadiaans ritme, dat ons helpt om onze slaap-waakcyclus en andere biologische processen te reguleren. Blootstelling aan natuurlijk daglicht speelt een belangrijke rol bij een gezond circadiaans ritme.

Daglichtlampen bootsen natuurlijk zonlicht na, inclusief de blauwe golflengten die essentieel zijn om onze interne klok te synchroniseren. Door dagelijks gebruik te maken van een daglichtlamp, vooral in de ochtend, kunnen we ons circadiaans ritme optimaliseren. Je kunt hiermee zelfs de slaapkwaliteit in de nacht verbeteren.

Optimale hormoonbalans

Een boel hormonen in ons lichaam worden beïnvloed door blootstelling aan licht, met name melatonine en cortisol. Melatonine, misschien ken je het wel als het slaaphormoon, wordt geproduceerd in reactie op duisternis. Terwijl cortisol, het stresshormoon, wordt geactiveerd door blootstelling aan licht. Licht en donker hebben dus veel effect op een goede hormoonbalans.

Daglichtlampen helpen om het cortisolniveau gedurende de dag te reguleren. ’s Ochtends helpt het blootstellen aan het blauwe licht van de lampen de cortisolproductie te verhogen, waardoor energie en alertheid toenemen. Tegen de avond wordt het licht warmer, waardoor de melatonineproductie wordt gestimuleerd, wat een signaal is voor het lichaam om zich voor te bereiden op rust en slaap.

Voordelen van een daglichtlamp

1. Verbeterde slaapkwaliteit

Daglichtlampen kunnen helpen bij het reguleren van het slaap-waakpatroon, wat leidt tot een diepere en meer herstellende slaap. Zo kunnen jouw hormonen gedurende de nacht weer resetten en kun je jouw lijf goed detoxen van alle schadelijke stoffen die je gedurende de dag tegen bent gekomen.

2. Verhoogde energie en productiviteit

De ochtendblootstelling aan het blauwe licht van daglichtlampen stimuleert de productie van cortisol, wat de alertheid en prestaties gedurende de dag bevordert. Je kunt hierdoor wat gemakkelijker wakker worden in de ochtend.

3. Stressvermindering

Een goed gereguleerd cortisolniveau draagt bij aan stressvermindering en helpt het lichaam om beter om te gaan met dagelijkse uitdagingen.

4. Humeurverbetering

Door de positieve invloed op het circadiaans ritme kunnen daglichtlampen bijdragen aan een beter humeur en emotioneel welzijn.

5. Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

Voor mensen die last hebben van winterblues of seizoensgebonden affectieve stoornis, kunnen daglichtlampen een effectieve behandeling zijn.

Zo zet je een daglichtlamp in

  • Ochtendgebruik: Het wordt aanbevolen om de daglichtlamp ’s ochtends te gebruiken, bij voorkeur binnen een uur na het wakker worden. Dit helpt om je circadiaans ritme te stimuleren, de cortisolproductie te verhogen en je energieniveau gedurende de dag te verbeteren.
  • Ochtendsessie: Begin met 20-30 minuten belichting in de ochtend. Als je je aanpast aan de lamp, kun je de duur geleidelijk verhogen tot 45-60 minuten. Zorg ervoor dat je de lamp op ooghoogte plaatst en er niet rechtstreeks in kijkt. Bijvoorbeeld naast je laptop, tijdens het eten van je ontbijtje, het lezen van een boek of wanneer je je make-up op doet.
  • Ochtendsessie: Plaats de daglichtlamp op een afstand van ongeveer 30-60 cm van je gezicht. Zorg ervoor dat het licht je ogen bereikt, maar vermijd rechtstreeks in de lamp te kijken.
  • Dagelijkse Routine: Om de meeste voordelen te behalen, probeer de daglichtlamp dagelijks op hetzelfde tijdstip te gebruiken, bij voorkeur in de ochtend. Consistentie helpt bij het stabiliseren van je circadiaans ritme.

Aan de slag met een daglichtlamp? Deze is bijvoorbeeld heel fijn. 

Leave a Reply