Skip to main content

Hiermee ondersteun je al je hormonen! (Ja, echt)

Heb je wel eens van het circadiaans ritme gehoord? Dit is het 24 uurs ritme van de natuur en het heeft een enorm groot effect op ons eigen bioritme. Het zorgt er namelijk voor dat we in de ochtend wakker worden en dat onze organen (en een boel hormonen) in werking gezet worden. Maar ook dat we aan het eind van de dag, wanneer het gaat schemeren, moe worden en lekker in slaap kunnen vallen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over onze spijsvertering en temperatuur!

We leven niet meer volgens het circadiaans ritme

Het probleem van de huidige tijd is dat we niet meer leven volgens het circadiaans ritme. We eten de hele dag door, zitten lekker de hele dag binnen en we besteden het grootste deel van onze tijd aan turen naar een scherm.

We bepalen zelf wanneer de lamp aangaat en hoe de temperatuur gereguleerd wordt. Wat een luxe! Maar voor ons lichaam is dit eigenlijk helemaal niet fijn, het zorgt er namelijk voor dat het bioritme verstoort raakt. Met een boel lichamelijke kwalen als gevolg.

Door jouw ritme weer af te stemmen op het circadiaans ritme, kun je alle (!) hormonen ondersteunen. Het lijkt misschien heel simpel, maar hier is zelfs een Nobelprijs voor gewonnen in 2017. Het is dus absoluut de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.

Wanneer is het volgen van het circadiaans ritme belangrijk?

Bijvoorbeeld wanneer:
Je je regelmatig een hoop ellende voelt
Een nacht goed slapen een hele opgave voor je is
Je een paar kilo aankomt, alleen al door het kijken naar die traktatie van je collega
Je elk jaar minder energie hebt (en je denkt dat dit met je leeftijd te maken heeft)
Je elke ochtend de wekker vervloekt en je nog wel 8 uur wilt slapen (Lees in dit geval ook even dit artikel over snoozen).

Zo kun je je eigen bioritme (en je hormonen) ondersteunen

  • Ga in de ochtend naar buiten om je lijf de kans te geven om echt wakker te worden (en hiermee processen en hormonen in werking te zetten). Jep, ik blijf het tot in den treure herhalen! Plan het in, ga het doen!
  • Creëer een ochtend- en avondroutine. Je lijf vindt het fijn om in regelmaat te leven. Bepaal lekker voor jezelf hoe jouw routine eruit gaat zien, maar zorg er vooral voor dat het haalbaar is om dit voor lange tijd vol te houden. 
  • Wordt het buiten donker? Zet niet gelijk alle schermen en TL bakken aan. Doe even gezellig en kies voor een zachte, warme lamp, een fijn boek of klets eens met elkaar (of maak wat oxytocine aan). 
  • Probeer elke dag rond dezelfde tijden te eten, zo kan jouw spijsvertering zich voorbereiden op de maaltijd die komen gaat.
  • Wil je graag met een persoonlijk plan aan de slag om jouw hormoonbalans te verbeteren? Meld je dan aan voor het 1:1 HormoonFlow traject.

Leave a Reply