Skip to main content

Iedereen kent dit gevoel wel: liggen woelen in bed, turen naar het plafond, terwijl de uren voorbij tikken en een goede nachtrust verder weg lijkt dan ooit. Goed kunnen slapen is heel belangrijk voor ons welzijn en onze hormonen, maar stress, technologie en een druk leven kunnen deze nachtrust verstoren. Gelukkig zijn er en boel eenvoudige, effectieve stappen die je kunt nemen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

1. Creëer een rustgevende bedtijd routine

Train je lichaam om te ontspannen door elke avond een consistente routine te volgen. Denk aan activiteiten zoals lezen, een rustige meditatie of het drinken van een kalmerende kruidenthee. Van kamille of lavendel bijvoorbeeld.

2. Houd een slaapschema aan

Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Hierdoor kan je lichaam een natuurlijk slaap-waakritme ontwikkelen.

3. Beperk blootstelling aan schermen voor bedtijd

Het blauwe licht van telefoons, tablets en computers kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Beperk je schermgebruik minstens een uur voor het slapengaan. Kies liever voor een boek, even kletsen of wat knuffeltijd.

4. Comfortabele slaapomgeving

Een comfortabel matras en kussens zijn essentieel voor een goede nachtrust. Zorg ook voor een koele, donkere en stille slaapomgeving.

5. Matig cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen je slaap negatief beïnvloeden. Beperk je inname, vooral in de uren voor het slapengaan.

6. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om een gezond slaap-waakritme te bevorderen. Vermijd intensieve activiteit vlak voor het slapengaan.

7. Beheers stress

Stress en angst kunnen je nachtrust verstoren. Probeer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, yoga of meditatie om je geest tot rust te brengen.

8. Eet licht voor het slapengaan

Zware, vette maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen je spijsvertering verstoren. Kies voor lichtere opties en vermijd grote maaltijden vlak voor bedtijd.

9. Vermijd lang slapen overdag

Lange dutjes overdag kunnen je nachtrust ’s nachts verstoren. Als je overdag moet rusten, kies dan voor korte dutjes van 20-30 minuten.

10. Zorg voor daglichtblootstelling

Blootstelling aan natuurlijk daglicht gedurende de dag kan je interne klok helpen reguleren en je slaap-waakcyclus in balans houden. Sla die ochtendwandeling dus zeker niet over!

Goed kunnen slapen is erg belangrijk voor een gezonde hormoonbalans. Je lichaam heeft deze rusturen namelijk nodig om te herstellen en je hormonen te resetten. Heb jij al lange tijd last van slaapproblemen, denk er dan eens over na om met een hormoontherapeut aan de slag te gaan. Het HormoonFlow traject kan je hierbij ondersteunen.

Lekker slapen!

Leave a Reply