Skip to main content

We hebben massaal te veel stress. Maar wist je dat stress ook heel gezond kan zijn? Sterker nog, we hebben gezonde stress nodig om te kunnen overleven! Het helpt ons om te kunnen groeien en ons aan te passen aan uitdagende situaties. Dit type stress wordt vaak “eustress” genoemd en wordt gekenmerkt door een gevoel van opwinding en uitdaging.

Eustress kan ons helpen om ons te motiveren om ons best te doen, om te leren en te groeien. Bijvoorbeeld, wanneer we een uitdagend project hebben op het werk of een sportwedstrijd spelen. Hierdoor voelen we ons energieker en kunnen we beter presteren. Herken je dat?

Eustress kan zelfs ons immuunsysteem versterken en ons helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties. Onderzoek heeft aangetoond dat matige niveaus van stress de productie van bepaalde hormonen, zoals adrenaline en noradrenaline, kunnen stimuleren. Ze helpen ons om alert te blijven en om te gaan met fysieke uitdagingen.

Goed om te weten dat te veel stress, of “distress”, ons lichaam kan schaden. Wanneer we te veel stress ervaren, kan ons lichaam uitgeput raken en kunnen we last krijgen van fysieke en emotionele symptomen, zoals vermoeidheid, angst, depressie en burn-out. Dat willen we dus voorkomen!

Hier zijn enkele tips om gezonde stress te bevorderen en ongezonde stress te verminderen

Ontdek wat je stressniveaus beïnvloedt

Zoek uit wat je stress geeft en experimenteer met manieren om ermee om te gaan. Dit kan betekenen dat je je tijd beter plant, prioriteiten stelt of hulp vraagt ​​als je overweldigd raakt.

Oefen mindfulness en meditatie

Meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen helpen om je te kalmeren en je te helpen beter om te gaan met stressvolle situaties.

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is essentieel voor het herstel van ons lichaam en onze geest. Zorg voor een regelmatig slaapritme en voor een fijne slaapomgeving.

Eet een gezond dieet

Voeding heeft een grote invloed op ons lichaam en onze hormonen. Eet een gebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en gezonde eiwitten. Vermijd voeding waar jij niet goed tegen kunt.

Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan ons helpen om stress te verminderen en ons energiek te voelen. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen.

Wees lief voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf als je stress ervaart. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en gun jezelf rust en ontspanning. (Ja echt, je mag jezelf op nummer 1 zetten!).

Gezonde stress kan ons helpen om te groeien en ons aan te passen aan uitdagende situaties, maar ongezonde stress kan ons schaden. Heb je het idee dat de ongezondere vorm van stress bij jou overheerst? Begin dan eens met het achterhalen van de oorzaak. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan is het HormoonFlow programma perfect voor jou.

Leave a Reply