Skip to main content

Mediteren is helemaal niet zo zweverig als je misschien denkt. Heb je het wel eens geprobeerd? Het kan een mooie bijdrage leveren aan het stimuleren van je hormoonbalans en regelmatig mediteren zorgt voor meer rust en ontspanning. Dat kunnen we in ons drukke leven allemaal wel gebruiken!

Je kunt natuurlijk zittend mediteren, maar wist je dat je dit ook prima liggend of zelfs tijdens het lopen of sporten kunt doen? 

Hier volgen 8 redenen om vandaag nog te gaan starten met mediteren.

  1. Het vermindert stress en angst: Meditatie kan helpen om de hartslag en bloeddruk te verlagen en de niveaus van stresshormonen te verminderen, waardoor het lichaam ontspant en de geest tot rust komt. Én dit draagt bij aan een betere balans in jouw hormonen!
  2. Verbetert de concentratie: Regelmatige meditatie kan de aandacht en concentratie verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om productief te zijn in het dagelijks leven. Yes, please.
  3. Verbetert de slaapkwaliteit: Mediteren kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en slapeloosheid te verminderen.
  4. Verbetert de emotieregulatie: Het kan helpen om de emotieregulatie te verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om emoties te beheersen en kalm te blijven in stressvolle situaties.
  5. Verhoogt het gevoel van welzijn: Meditatie kan het gevoel van welzijn en tevredenheid verhogen, waardoor je je gelukkiger en meer vervuld voelt.
  6. Verbetert de hersenfunctie: Het kan de hersenfunctie verbeteren door de hersenstructuur en de connectiviteit tussen neuronen te veranderen.
  7. Verlaagt de bloeddruk: Regelmatig mediteren kan helpen om de bloeddruk te verlagen, wat gunstig is voor mensen met hypertensie.
  8. Vermindert pijn: Meditatie kan helpen om de perceptie van pijn te verminderen, waardoor het een fijn hulpmiddel kan zijn voor mensen met chronische pijn.

Over het algemeen kan het helpen om een ​​gevoel van rust en kalmte te creëren in het dagelijks leven. Niet verkeerd, want dit is vaak wat er ontbreekt in onze drukke dagen. Een beetje extra rust en ontspanning draagt bij aan jouw gezondheid en het is heel belangrijk voor goed werkende hormonen.

Wil je ook aan de slag gaan met mediteren? Probeer deze meditatie oefening dan eens uit.

Zoek een stille, comfortabele plek waar je kunt zitten of liggen zonder gestoord te worden.

Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem om te ontspannen.

Focus op je ademhaling. Observeer je ademhaling terwijl je inademt en uitademt. Je kunt je concentreren op het gevoel van lucht die in en uit je neusgaten stroomt, of op de opwaartse en neerwaartse beweging van je buik.

Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan je aandacht terug naar je ademhaling en richt je opnieuw op de sensaties van de in- en uitademing.

Blijf gedurende enkele minuten in deze toestand van ontspannen aandacht. Als je net begint met mediteren, kan het helpen om te beginnen met 5-10 minuten en dit geleidelijk aan te verhogen.

Wanneer je klaar bent, open dan langzaam je ogen en blijf nog een paar minuten zitten voordat je opstaat.

Deze eenvoudige meditatie oefening kan je helpen om je geest te kalmeren en innerlijke rust te vinden. Je kunt dit op elk moment van de dag doen om je te helpen ontspannen en stress te verminderen.

Wist je dat je deze oefening ook in de natuur uit kunt voeren voor nóg meer gezondheidsvoordelen? We noemen dit ook wel Forest bathing. Hier lees je meer. 

Leave a Reply