Skip to main content

Wist je dat een smoothie niet altijd goed voor je is? Smoothies kunnen in sommige gevallen namelijk voor hormonale problemen zorgen. Je kunt ze zo gezond of ‘ongezond’ maken als je zelf wilt. Het hangt allemaal af van de ingrediënten die je gebruikt en de combinaties die je maakt.

Maak je smoothie het liefst ‘hormoonproof’. Zo kun je jouw hormoonbalans ondersteunen en de kans op vage hormonale klachten verminderen. Maar voordat ik je vertel hoe je jouw smoothie hormoonproof maakt, eerst even een paar dingen die juist níet werken:

Smoothies kunnen een piek in je bloedsuikerspiegel geven

Maak je een smoothie met een berg fruit en een beetje sap wat je lekker met een rietje naar binnen klokt, dan zorgt dit voor een flinke piek in je bloedsuikerspiegel. Heb je zo’n piek vaak of ben je hier extra gevoelig voor? Dan kan dit zorgen voor hormonale ellende.

Let op te veel fructose

Als je veel fruitsappen drinkt, krijg je een boel fructose binnen. Fruit is super gezond, maar op deze manier kun je meer fructose binnenkrijgen dan je nodig hebt. Verbrand je dit niet direct? Dan wordt het door je lever omgezet in vet. Voeg daarom naast fruit, ook andere ingrediënten zoals groente, vezels en gezonde vetten toe en laat extra sap achterwege.

Hóe eet je je smoothie?

Oh, en als je een smoothie uit een glas of met een rietje drinkt en gelijk doorslikt, kan je vertering moeilijk al in je mond beginnen. Daarvoor slaat het immers je mond te snel over. Dit kan voor problemen in je spijsvertering zorgen.

Zo maak je je smoothie hormoonproof:

  • Voeg naast fruit, ook groente toe. Door slimme combinaties te maken, zal de groentesmaak wegvallen en overheerst de smaak van het fruit (mango – spinazie bijvoorbeeld).
  • Voeg altijd wat vezels, eiwitten en gezonde vetten toe. Dit voorkomt een snelle piek in je bloedsuikerspiegel. Je bent ook nog eens langer verzadigd én je krijgt een boel gezonde voedingsstoffen binnen.
  • Schenk je smoothie in een kom of groot glas en strooi er toppings overheen. Eet het vervolgens met een lepel en kauw op elke hap. De vertering begint zo al in je mond en dit draagt bij aan de opname van de voedingsstoffen.
  • Voeg ook eens een scheutje warm water toe om te voorkomen dat je smoothie te koud is.

Benieuwd welke ingrediënten je het beste toe kunt voegen voor blije hormonen? Hier lees je hoe je ook je andere ontbijtjes hormoonproof kunt maken. 

Leave a Reply