Skip to main content

Een havermoutje met wat fruit in de ochtend is hartstikke lekker en gezond, maar wist je dat je jouw ontbijtje super gemakkelijk een extra gezondheidsboost kunt geven? Voeg bijvoorbeeld een paar van de onderstaande producten toe om er een hormoonproof ontbijtje van te maken. Probeer het eens uit en creëer de combinaties die jij het lekkerst vindt!

Hennepzaad

Deze zaadjes leveren een boel plantaardige eiwitten. Een mooie manier om jouw eiwitinname te vergroten. Deze zijn namelijk erg belangrijk voor de opbouw van cellen. Als je je beseft dat je elke dag 200 miljard nieuwe cellen aanmaakt, snap je vast ook hoe belangrijk deze eiwitten zijn. Hennepzaad kan bijdragen aan gezonde gewrichten en hart- en bloedvaten. Het helpt je om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en de eiwitten hebben een werking in de aanmaak van spieren.

Naast de gezonde eiwitten bevat hennepzaad een boel vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, magnesium, ijzer, jodium, vitamine E, vitamine C en B1, B2, B3 en B6. En laten we de gezonde omega-3 vetten niet vergeten. Hierdoor heeft het een ontstekingsremmende en een hormoon regulerende werking. Ideaal om jouw havermoutje hormoonproof te maken.

Kaneel

Super lekker door een ontbijtje of door gezonde baksels. Kaneel heeft een aantal mooie gezondheidsvoordelen. Het zit vol met antioxidanten die het lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties. Daarmee heeft het een ontstekingsremmende werking. Het ondersteunt bij het herstel van beschadigde cellen. Een mooi kruid om in te zetten bij spijsverteringsklachten, omdat het de aanmaak van spijsverteringssappen bevordert. Ook kun je kaneel inzetten ter ondersteuning van een stabielere bloedsuikerspiegel.

Kokosschaafsel

Een hele goede en gezonde toevoeging zijn kokossnippers. Kokos geeft jouw hormoonproof ontbijtje een tropische twist, maar wist je dat deze vrucht ontzettend veel gezondheidvoordelen biedt? Je kunt dus zonder al te veel moeite een boel extra voordelen meepakken. Kokos heeft namelijk een antibacteriële werking, het heeft een goede werking op ons brein en het werkt als antioxidant. Verder voeg je met een schepje kokossnippers ook vitamine C en B11 toe. En wat dacht je van mineralen als magnesium, kalium, ijzer en selenium. Kom maar door met die kokosnoot!

Chiazaad

Nog zo’n goede toevoeging: chiazaadjes. Deze kleine zwarte zaadjes zijn super fijn voor een goede hormoonbalans. Er zit onder andere een hoge dosis omega 3 vetzuren in, wat erg fijn is voor een goed werkend brein. Maar ze dragen ook bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel en je darmen worden erg blij van deze kleine zaadjes.

Sla chiazaadjes liever over wanneer je een lage bloeddruk hebt of bloedverdunners slikt.

Lijnzaad

Als je lijnzaad wilt toevoegen aan je ontbijtje of salade, koop dan heel lijnzaad en breek dit zelf in een hakapparaatje of koffiemaler. Gebroken lijnzaad oxideert snel en de kans dat de inhoud van het zakje dat jij in huis haalt al geoxideerd is, is groot. Maal de zaadjes dus lekker zelf, maak voldoende voor een paar dagen en bewaar het in de koelkast.

Lijnzaad zorgt voor een boel extra vezels, ze zijn daarom mooi om in te zetten wanneer je je darmflora en stoelgang wilt verbeteren. Ook ondersteunt lijnzaad bij het in balans houden van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Varieer jouw hormoonproof ontbijtjes!

Er zijn ontzettend veel gezonde producten te bedenken die je toe zou kunnen voegen aan je ontbijtje voor een betere hormoonbalans of wat extra gezonde voedingsstoffen. Probeer wat verschillende toevoegingen uit en varieer een paar keer per week. Zo kun je van alle gezondheidsvoordelen profiteren en krijg je een boel verschillende voedingsstoffen binnen.

 

Nog meer tips voor een betere hormoonbalans? Lees dit artikel ‘5 simpele tips voor hormoonbalans’ eens!

Leave a Reply