Skip to main content

De werking van hormonen is ontzettend complex en bij hormonale disbalans is het goed om uit te zoeken wat voor jou op dit moment de belangrijkste actiepunten zijn. Toch zijn er een aantal simpele dingen die je op dit moment al kunt doen om je lichaam en je hormoonbalans een boost te geven. En je kunt er vandaag nog mee aan de slag!

Kom in beweging

Regelmatig in beweging komen, is gezond. Wil je hiermee je hormoonbalans ondersteunen? Kies dan het liefst voor regelmatig kort en intensief bewegen. Hiermee geef je onder andere je mitochondriën een boost. Deze kleine ‘energiefabriekjes’ in je cellen zijn o.a. verantwoordelijk voor je energieproductie en voor de productie van een deel van je hormonen. Dankzij krachttraining bouw je spieren op én stimuleer je de aanmaak van deze mitochondriën. Hiermee boost je dus ook de aanmaak van energieproductie.

Eet een rauwe wortel

Wortels hebben een positief effect op je oestrogeengehalte. De voedingsvezels helpen je met het ontgiften en ze nemen een teveel aan oestrogeen op om dit zo je lichaam uit te kunnen krijgen. Te veel oestrogeen kan PMS, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen en hormonale migraines veroorzaken. Voor een betere hormoonbalans dagelijks een rauwe wortel dus!

Kies wel voor biologische wortels. Wortels uit Nederland staan namelijk op de lijst met de 12 meest vervuilde soorten groente en fruit.

Eet voldoende gezonde vetten 

Door gezonde vetten toe te voegen aan maaltijden en tussendoortjes zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Je zult minder pieken en dalen in je energielevel ervaren en het helpt je om eetbuien te voorkomen. Ook zijn gezonde vetten een must omdat dit bouwstoffen zijn voor veel van onze hormonen. Krijg je te weinig gezonde vetten binnen? Dan kun je deze hormonen niet voldoende aanmaken en kun je te maken krijgen met een hormonale disbalans.

Onder gezonde vetten verstaan we bijvoorbeeld: vette vis, ongebrande noten, avocado, versgemalen lijnzaad en kokosolie.

Paranoten voor selenium

Eet elke dag 3 paranoten. Deze zijn rijk aan o.a. selenium, wat schade aan de spieren tijdens het sporten beperkt, het spierherstel ondersteunt na je training, maar het werkt ook als belangrijke antioxidant en het verwijdert zware metalen uit je lichaam.

Selenium is ook erg belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Bij een tekort moet je schildklier veel harder werken om schildklierhormonen aan te kunnen maken.

Neem niet meer dan 3 paranoten per dag. Je zou namelijk te veel selenium binnen kunnen krijgen, wat weer kan leiden tot vermoeidheid, overmatig zweten en haaruitval.

Daglicht voor hormoonbalans

Voldoende daglicht is onmisbaar voor een goede hormoonbalans. Je gelukshormoon serotonine reageert sterk op daglicht. Zelfs wanneer de zon niet schijnt en het regent is het goed om tóch even een rondje te gaan wandelen. Ga 20 – 60 minuten na zonsopkomst naar buiten voor een flinke boost serotonine. Rond deze tijd vind je buiten namelijk daglicht van 10.000 lux. Dit blauwe licht geeft rust en boost je serotonine aanmaak. Ter vergelijking: binnenshuis is dit 50 – 300 lux.

Kom je overdag veel buiten? Dan maak je meer serotonine aan. Zeker de moeite waard, want voldoende serotonine geeft ons een vrolijk en positief gevoel.

Welke tip pas jij vandaag nog toe?

 

Ben je benieuwd welke hormonen bij jou uit balans zouden kunnen zijn? Download de Hormooncheck en ontdek hoe jij gericht jouw hormoonbalans kunt ondersteunen.

Leave a Reply