Skip to main content

Heb je wel eens van edelgistvlokken gehoord? Deze droge vlokjes zijn rijk aan een heel zootje B-vitamines en essentiële sporenelementen. Tijd om uit te zoeken waar deze vlokken goed voor zijn. Maar eerst:

Wat is edelgist eigenlijk?

Edelgist is een gedeactiveerd en gedroogd gist. Dit betekent dat het niet meer ‘leeft’ en het niet meer kan rijzen zoals gist in brood bijvoorbeeld doet. Deze eencellige schimmel groeit op melasse of glucose en wordt vervolgens verhit en gedroogd. Zo ontstaan de hartige vlokken die we edelgist vlokken noemen. Dit verhaal klinkt waarschijnlijk niet zo smakelijk, maar edelgist heeft een hartige smaak die wat aan kaas doet denken. Als je de voordelen van deze lichte vlokken leest, zal je het ongetwijfeld een kans geven!

Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten

Deze gedroogde vlokken bevatten een heleboel eiwitten. Natuurlijk moet je deze plantaardige eiwitten als aanvulling zien (je zult er geen grote hoeveelheden van eten), maar door regelmatig een lepel edelgistvlokken toe te voegen aan je maaltijd, verhoog je je inname op een gemakkelijke manier.

Edelgist bevat alle negen essentiële eiwitten (dit zijn de aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken) en is daarmee een complete eiwitbron.

Goed tegen vermoeidheid

Edelgist zit vol met belangrijke B-vitamines die energie geven en dus goed zijn tegen vermoeidheid. Vitamine B1 ondersteunt een energieleverende stofwisseling. Vitamine B6 vermindert vermoeidheid en futloosheid. Hier dragen ook vitamine B2, B3 en foliumzuur aan bij, deze vitamines zijn ook allemaal te vinden in de krachtige gele vlokjes. Aan sommige soorten edelgist is vitamine B12 toegevoegd, niet verkeerd want veel mensen hebben een B12 te kort wat kan leiden tot vermoeidheid en een verminderd geheugen.

Ben je benieuwd of er bij jou sprake is van voedingstekorten? Misschien is de EMB-bloedtest iets voor jou. 

Goed voor huid, nagels en haar

Wie wil het niet, een stralende huid, gezond haar en nagels die niet afbreken als je een keer wild aan het schoonmaken bent. Edelgist kan hier een bijdrage aan leveren, dankzij een aantal vitaminen en spoorelementen die het bevat. Als eerst zit er zink in. Zink helpt bij de opbouw van eiwitten en de vernieuwing en groei van weefsels, waardoor het bijdraagt aan het herstellend vermogen van de huid, gezond haar en sterke nagels. Ook vitamine B2 geeft je huid, haar en nagels een gezonde boost en vitamine B3 helpt het gezond houden van je huid.

Geef je weerstand een boost

Vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12 zijn vitamines die je voldoende in je voeding wilt vinden als het gaat om (het verhogen van) je weerstand. Natuurlijk spelen er nog veel meer aspecten mee, maar met regelmaat edelgist toevoegen aan je maaltijd kan een goede weerstand ondersteunen. Vitamine B6 draagt bij aan de aanmaak van afweercellen, waardoor het immuunsysteem ondersteund wordt. Ook vitamine B11 en B12 zorgen voor ondersteuning van een goede weerstand.

Niet verkeerd dus, maar hoe kun je dit gist het beste verwerken in je maaltijden?

Het heeft een hartige smaak die wat aan kaas of noten doet denken, je kunt het dus goed toevoegen aan gerechten waar je normaal gesproken kaas overheen zou strooien. Vervang de geraspte kaas eens voor deze vlokken, of maak er een combinatie van. Maak er ook eens een (vegan) pesto mee of gooi het over een salade of broodje.

Strooi de vlokken pas over de maaltijd als die klaar is, zodat het niet te veel verhit wordt. Wanneer de vlokken mee verwarmd worden met het gerecht, zal een deel van de vitaminen verloren gaan.

Let wel op

Het gaat hier om een inactief gist, wat betekent dat mensen die een gistvrij dieet volgen vanwege bijvoorbeeld Candida, prima edelgist zouden kunnen eten. Als je gevoelig bent voor schimmels en gisten, moet je wel voorzichtig zijn met het toevoegen van edelgist. Heb je de ziekte van Crohn, wees dan alert: het kan zijn dat je antistoffen hebt voor Sacchharonmyces cerevisiae. In dit geval kun je beter geen edelgist aan je maaltijden toevoegen.

Ook als je last hebt van jicht, kun je deze vlokken beter laten staan. Ze zijn rijk aan purines, wanneer dit afgebroken wordt in het lichaam, ontstaat urinezuur.

Kies voor biologische vlokken!

Edelgistvlokken kopen in de biologische winkel, betekent niet per se dat je een biologische variant te pakken hebt. De meest verkochte soorten zijn niet biologisch. Wanneer het product niet biologisch is, wordt ammonia of een gelijkwaardig middel gebruikt in het proces. Bij de biologische variant worden plantaardige middelen gebruikt. Omdat dit proces langer duurt, is deze variant ook duurder. Om zeker te weten dat je een natuurlijk product, zonder synthetische stoffen in handen hebt, kun je beter wat meer betalen.

Wil je ook graag edelgistvlokken proberen? Dit zijn de vlokken die ik zelf gebruik. 

Hier vind je een aantal simpele tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt gaan om jouw hormonen beter in balans te brengen.

Leave a Reply