Skip to main content

Hoe je de dag begint zet de toon voor de rest van de dag! Niet verkeerd dus om wat extra aandacht te besteden aan jouw ochtendroutine. Dit kan namelijk veel effect hebben op jouw hormoonbalans. Dit is hoe het werkt:

In de oertijd werden we wakker en het eerste wat we deden was ons uitrekken. (Dieren doen dit nog steeds). Daarna gingen we naar een beek, op zoek naar water. Vervolgens kwamen we in beweging. We gingen voedsel verzamelen en jagen, waar een hormoonpiek van dopamine bij kwam kijken.

De omgeving is inmiddels veranderd, maar ons lichaam is dat niet. Het is dus nog steeds heel goed om je ochtendroutine hierop af te stemmen en jouw hormoonbalans te ondersteunen.

Zo kun je jouw ochtendroutine invullen

Sla het snoozen over en kom gelijk je bed uit wanneer je wekker afgaat. Snoozen vergroot namelijk de kans op stress en depressie. Het kan voor een slaperig gevoel zorgen wat de hele dag aanhoudt. Zonde!

Begin de dag door even de tijd te nemen om je uit te rekken. Hiermee stimuleer je namelijk het ontwaken. Je geeft op deze manier een seintje aan je hersenen en je spieren dat het tijd is om wakker te worden en in actie te komen.

Start met twee glazen lauwwarm water. Je verliest in de nacht namelijk flink wat vocht (dit kan oplopen tot meer dan 1 liter!). Heel belangrijk om dit vochttekort gelijk aan te vullen en tegelijk je lichaam te ondersteunen om de afvalstoffen die in de nacht zijn ontstaan af te kunnen voeren.

Neem een koude douche voor meer energie en een alert gevoel. Dit stimuleert de gelukshormonen serotonine en dopamine, die van nature in de ochtend hoog horen te zijn. Voor vrouwen kan het tijdens de herfst- en winterperiode van de menstruatiecyclus prettiger zijn om op dit moment juist te kiezen voor een warme douche.

Maak een rustige wandeling in de buitenlucht. Een kwartiertje is prima, het liefst 20-60 minuten na zonsopkomst. Rond deze tijd vind je buiten namelijk daglicht van 10.000 lux, je zenuwstelsel verwacht dit in de ochtend binnen te krijgen. Dit blauwe licht geeft rust en boost je serotonine aanmaak. Ter vergelijking: binnenshuis is dit 50 – 300 lux. Weet: Zelfs wanneer de zon niet schijnt en het regent is het goed om tóch even een rondje te gaan wandelen.

Eet daarna pas je ontbijt. Maak je ontbijt hormoonproof door voldoende gezonde vetten en eiwitten toe te voegen en eet dit met rust en aandacht op.

Plan een rustmomentje om even te gaan schrijven (en bijvoorbeeld de doelen van de dag te noteren), een paar bladzijden uit een fijn boek te lezen of even te mediteren. De dag op een relaxte manier beginnen draagt bij aan meer rust in je hoofd.

Wat ga jij deze week toevoegen aan je ochtendroutine?

Leave a Reply