Skip to main content

Heb je wel eens van bosbaden of forest bathing gehoord? Dit fenomeen is ontzettend populair in Japan, waar het Shinrin-yoku wordt genoemd. Wanneer je wel eens een wandeling in het bos maakt, heb je misschien het idee dat je zelf ook al wel eens aan het bosbaden bent geweest. Maar het bosbaden gaat veel verder dan dat. Je gaat hierbij namelijk helemaal op in het bos en alle elementen die daarbij horen.

Waarom zou je gaan bosbaden?

Dat bosbaden steeds populairder wordt (ook in Nederland) is niet zo gek. We worden tegenwoordig overspoeld met prikkels, deadlines en je raakt maar niet uitgescrolt op social media. Onze stress hormonen draaien overuren en we ervaren steeds meer hormonale klachten. Deze eindeloze stroom aan prikkels mag voor onze gezondheid wel wat vaker op pauze gezet worden, zodat onze stresshormonen weer kunnen zakken. Zo kan jouw lijf uit de overlevingsstand komen. Forest bathing is ook mooie methode om je lijf hierbij te ondersteunen.

Wat is forest bathing?

Forest bathing (of Shinrin-yoku) is iets anders dan gewoon een wandeling maken in het parkje bij jou in de buurt. Je weet wel, even snel een blokje om, telefoon in je hand, podcast in de oren. Nee, hierbij gaat het echt om het bewust zijn van je omgeving. Geen geklets in je oren, geen binnenkomende berichtjes, maar helemaal opgaan in alles wat er om je heen gebeurt. De blaadjes aan de bomen die dansen in de wind, takjes die kraken onder je voeten, de geuren die je in het bos zo sterk kunt ruiken. Het brengt rust, werkt meditatief en het zorgt ervoor dat je helemaal in het nu kunt zijn. Het klinkt misschien wat zweverig, maar ik weet zeker dat dit voor iedereen in onze huidige maatschappij super waardevol is om dit eens te proberen.

Lijkt dit je lastig? Begin dan eens door de natuur op te zoeken, je telefoon thuis te laten en gewoon even 10 minuutjes tegen een boom aan te gaan zitten. Neem eens een flesje thee mee en luister naar de geluiden die je hoort. Het is niet erg als er van alles door je hoofd komt spoken (‘wat doe ik hier eigenlijk?’, ‘Ik moet niet vergeten dat..’, ‘hoelang zal ik hier al zitten?’), probeer dit los te laten en je weer te focussen op wat er om je heen gebeurt. Het zal steeds makkelijker gaan.

De voordelen van forest bathing

Bewust de rust van de natuur opzoeken kan een boel gezondheidsvoordelen opleveren:

  • Het kan je immuunsysteem versterken.
  • Het geeft je een gevoel van rust en het verlaagt de bloeddruk.
  • Bosbaden heeft een stressverlagend effect en het zorgt dus voor meer rust in jouw hormoonhuishouding. Jouw stresshormonen hoeven geen overuren meer te draaien en er komt ruimte en energie vrij voor andere hormonen en processen.
  • Deze vorm van natuurmeditatie kan zelfs je energienniveau verhogen.
  • Het draagt bij aan een betere nachtrust.
  • Een half uurtje per dag in de natuur doorbrengen vermindert de kans op een depressie al. Bijzonder toch, wat de natuur met je kan doen!

Zou je graag nog meer doen om jezelf uit de overlevingsstand te krijgen? Misschien is het HormoonFlow traject iets voor jou. In dit traject brengen we op een natuurlijke manier jouw hormonen in balans zodat je lichaam weer tot rust kan komen.

Leave a Reply