Skip to main content

De dagen worden weer wat korter en de zon maakt vaker plaats voor een flinke regenbui. In deze periode ligt voor veel mensen de winterdip op de loer. Tijd om nu al actie te ondernemen, zodat jij dit jaar de donkere maanden met een beter humeur en meer energie door kunt komen.

Maar voordat ik erin duik, laten we eerst eens kijken naar de klachten die hierbij horen. Want hoe weet je nou of jij last hebt van een winterdip?

Klachten waaraan jij deze dip kunt herkennen zijn onder andere: een vermoeid gevoel, moeite hebben om je bed uit te komen, een verminderd of vlakker humeur, kouwelijk zijn, minder motivatie, somber voelen en een slechte concentratie hebben. Dit zijn maar een paar symptomen, misschien ervaar jij er nog wel meer.

Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Wanneer je bijvoorbeeld onregelmatig werk hebt, hormonaal uit balans bent of de anticonceptiepil slikt, kun je hier sneller last van hebben. Herken jij deze symptomen van eerdere herfst/winterperiodes? Lees dan vooral verder, want je kunt een boel doen om de dip dit jaar te voorkomen.

Zorg voor voldoende vitamine D

In de herfst en winter maak je geen vitamine D meer aan vanuit zonlicht en het voorraadje dat je in de zomer hebt aangemaakt gaat er snel doorheen. Belangrijk dus om voldoende binnen te krijgen! Wanneer jouw vitamine D status te laag is, kun je dit merken aan klachten zoals een verminderde gemoedstoestand, een slechtere weerstand, angstaanvallen en bijvoorbeeld bloedend tandvlees.

Ik raad vitamine D3 met K2 aan. 2 druppeltjes per dag (50 mcg) is een mooie onderhoudsdosis! Met de code ‘hormoonflow10’ krijg je 10% korting op je bestelling bij Vitakruid. Let op: kies bij gebruik van bloedverdunners voor vitamine D3 zonder K2.

Zit je regelmatig binnen, heb je langere tijd geen vitamine D gesuppleerd en ervaar je klachten? Dan is het aan te raden om jouw vitaminenstatus te laten onderzoeken.

Ga dagelijks naar buiten

Daglicht is ontzettend belangrijk voor ons bioritme. Daarom is het goed om dagelijks zeker 30 minuten buiten te zijn, het liefst nog langer. Ga lekker wandelen, fietsen, hardlopen of plof met een thermosfles thee en een boek op een bankje. Op druilerige, grijze dagen lijkt het misschien een beetje onzinnig om naar buiten te gaan voor daglicht, maar zelfs deze momenten stimuleren ons natuurlijke ritme (en een goede werking van al onze hormonen). Je kunt op grauwe dagen ook goed gebruik maken van een daglichtlamp.

Vergeet ook je ochtendwandeling niet! Zo’n 20-60 minuten na zonsopkomst bevat de lucht het meeste blauwe licht, wat super veel positieve effecten heeft op ons lijf. Het zet onder andere al onze organen in werking en het stimuleert het gelukshormoon serotonine. Heel fijn als je gevoelig bent voor een winterdip!

Eet voldoende gezonde voeding

Zorg voor een fijne gezonde basis en eet dagelijks twee stuks fruit en probeer 400 gram groente binnen te krijgen. Kies voor veel verschillende kleuren, ze bevatten een boel antioxidanten die we goed kunnen gebruiken. Onthoud: groente en fruitsoorten die vlekken veroorzaken als je ze op de bank laat vallen, bevatten veel antioxidanten! (rode biet, blauwe bes, kurkuma etc.). Let ook op jouw omega 3 inname. Eet wat vaker een vet visje, walnoten, hennepzaad en lijnzaad.

Wat als deze tips niet helpen tegen jouw winterdip?

Blijf je last houden van de klachten die hierboven genoemd zijn? Dan kan het zijn dat er voor jou wat meer nodig is om uit de winterdip te komen. Misschien heb je te maken met grotere tekorten, kun je voedingsstoffen niet goed opnemen, zijn jouw hormonen uit balans of speelt er iets anders. In dit geval is het belangrijk om te achterhalen hoe het kan dat jij je zo voelt.

Het HormoonFlow traject kan je hier inzicht in geven én je helpen om hier weer uit te komen. Zodat je weer je vrolijke zelf kunt zijn, ook in de winter!

Leave a Reply