Skip to main content

Ontstekingen kunnen een grote rol spelen bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, diabetes, artritis en zelfs bepaalde vormen van kanker. Gelukkig kunnen we met de juiste voedingskeuzes invloed uitoefenen op ontstekingen in ons lichaam. Maar welke ontstekingsremmende voeding kun je dan het beste kiezen? En wat mag in de winkel blijven liggen?

Ontstekingsremmende voeding

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Ze bevatten vaak antioxidanten, fytochemicaliën en gezonde vetten die kunnen helpen ontstekingen te verminderen. Fijn om daar voldoende van binnen te krijgen dus!

Voorbeelden van ontstekingsremmende voeding zijn:

  • Vette vis: Rijk aan omega-3-vetzuren, zoals zalm, makreel en haring.
  • Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten zitten vol met antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.
  • Bessen: Blauwe bessen, frambozen en aardbeien zijn rijk aan antioxidanten en vitamines.
  • Kurkuma: Een specerij met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Olijfolie: Bevat gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten.
  • Noten: Amandelen, walnoten en andere noten bevatten gezonde vetten en antioxidanten.

Ontstekingsbevorderende voeding

Aan de andere kant zijn er voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen bevorderen. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak transvetten, geraffineerde suikers, verzadigde vetten en andere stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen stimuleren. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen niet te veel binnen te krijgen.

Voorbeelden van ontstekingsbevorderende voeding zijn:

  • Bewerkte voedingsmiddelen: Fastfood, snacks en andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak transvetten, kunstmatige toevoegingen en geraffineerde suikers, die ontstekingen in het lichaam kunnen bevorderen.
  • Geraffineerde suikers: Frisdrank, snoep, gebak en andere voedingsmiddelen met toegevoegde suikers kunnen ontstekingsreacties in het lichaam stimuleren.
  • Verzadigde vetten: Rood vlees, boter, kaas en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten kunnen bijdragen aan ontstekingen.
  • Alcohol: Overmatig alcoholgebruik kan ontstekingen veroorzaken en het immuunsysteem verzwakken.

Een paar tips voor een ontstekingsremmend dieet

Verhoog je inname van groenten en fruit: Deze voedingsmiddelen zitten vol met antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Kies voor verschillende kleurrijke groenten en fruit om een boel aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gebruik gezonde oliën: Vervang verzadigde vetten, zoals boter, door gezonde oliën zoals olijfolie, avocado-olie of kokosolie.

Eet voldoende omega-3-vetzuren: Voeg vette vis, chiazaad, lijnzaad en walnoten toe aan je dieet om ontstekingen te verminderen.

Beperk bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers: Probeer bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden.

Goed om te weten

Iedereen is uniek en wat voor de buurvrouw fantastisch werkt, kan voor jou mogelijk minder effectief zijn of zelfs ellende veroorzaken. Daarom is het heel fijn om eens te onderzoeken of jij voedingsintoleranties of -tekorten hebt. Zo voorkom je dat je onbewust nog meer schade aanricht. Ben je benieuwd wat jij het beste wel/niet zou kunnen eten om je gezondheid te verbeteren? Via deze bloedtest zoek ik het voor je uit. 

Leave a Reply