Skip to main content

Mealpreppen, oftewel maaltijden van tevoren bereiden, is echt een aanrader om tijd te besparen en gezonder te gaan eten. Of je nu een fulltime baan hebt, een ouder bent die de chaos van het avondeten wil verminderen, of gewoon iemand die gezonder wil eten, mealpreppen kan je hier zeker bij helpen. Daarom alvast een aantal tips om hiermee te gaan starten.

1. Maak een plan

Voordat je de keuken in duikt, maak een eenvoudig plan voor jezelf. Bedenk hoeveel maaltijden je wilt voorbereiden en welke gerechten je wilt maken. Houd rekening met je dieetwensen en intoleranties en zorg voor variatie.

2. Kies eenvoudige recepten

Begin met eenvoudige recepten die je gemakkelijk kunt voorbereiden en bewaren. Denk aan gegrilde kip, gekookte eitjes, gestoomde groenten, quinoa, en bonen. Zoek naar gerechten die veel voedingsstoffen bevatten en je energie geven.

Tip: wanneer je recepten hebt gevonden die je lekker vindt, sla ze op in een apart mapje op je telefoon of bewaar ze in een eigen gemaakt kookboekje. Zo maak je het steeds makkelijker voor jezelf.

3. Investeer in goede bakjes

Kies luchtdichte bewaarbakjes van goede kwaliteit om je maaltijden vers te houden. Glazen zijn prettig en kunnen meestal zelfs gebruikt worden om je maaltijd in te vriezen. Wanneer je plastic bakjes gebruikt, zorg er dan voor dat ze BPA-vrij zijn en gebruik deze niet in de magnetron.

4. Maak gebruik van kruiden en specerijen

Maak je gerechten smaakvol met kruiden en specerijen. Dit voorkomt dat je maaltijden saai worden. Knoflook, citroensap, kurkuma, en verse kruiden zijn gezonde keuzes die smaak toevoegen zonder extra calorieën.

Tip: voeg de extra verse kruiden en andere toppings pas toe wanneer je je maaltijd wilt gaan eten. Zo houd je het langer vers.

5. Bereid meerdere maaltijden tegelijk

Benut je tijd door meerdere maaltijden tegelijk te bereiden. Kook bijvoorbeeld extra porties kip of groenten om later in de week te gebruiken. Ondertussen maak je ontbijtjes klaar en zitten er gezonde cakejes in de oven. Heerlijk!

6. Varieer je ingrediënten

Zorg voor variatie in je maaltijden om het interessant en gezond te houden. Wissel af tussen verschillende eiwitbronnen, groenten en granen om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoe meer recepten je bewaart, des te makkelijker het wordt.

7. Bewaar veilig

Koelkasten en vriezers zijn je beste vrienden bij mealpreppen. Bewaar bederfelijke items altijd in de koelkast en vries maaltijden in die je niet binnen een paar dagen zult consumeren.

8. Plan je maaltijdprepsessie

Reserveer een specifieke dag in de week voor je mealpreppsessie. Dit kan je helpen om georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat je altijd gezonde opties bij de hand hebt. Je kunt zelfs een moment inplannen om recepten uit te zoeken en boodschappen te doen. Zo heb je alles al in huis wanneer je de keuken in wilt duiken.

9. Wees flexibel

Mealpreppen betekent niet dat je vastzit aan dezelfde maaltijden de hele week. Wees flexibel en pas je plannen aan als dat nodig is.

10. Geniet van de voordelen

Mealpreppen is niet alleen efficiënt, maar het maakt gezond eten ook gemakkelijker. Lekker genieten van alle tijd die je hiermee bespaart én tegelijk je hormoonbalans ondersteunen. Win-win! 

Maak het jezelf gemakkelijk! Ben je benieuwd wat de beste voedingsmiddelen voor jou zijn en welke je beter kunt laten staan vanwege intoleranties? Je kunt het meten met een uitgebreide bloedtest. Hier vind je meer informatie.

Leave a Reply