Skip to main content

Kun jij op de maandagmorgen ook moeilijker je bed uitkomen dan normaal? De kans is groot dat je last hebt van een sociale jetlag. Deze jetlag variant kun je namelijk gewoon creëren vanuit je eigen huis. En dit gebeurt vaker dan je denkt

Je ritme is in dit geval tijdens het weekend verschoven. Door sociale activiteiten, scrollen in de avonduurtjes of toch nog even een extra Netflix aflevering. Een beetje later slapen en een beetje langer blijven liggen. Met als gevolg een biologisch ritme en een sociale levensloop die niet meer matchen.

Deze jetlag schopt je hormonen in de war

Dit lijkt vooral vervelend op het moment dat de wekker gaat, maar een goed ritme is belangrijk voor een heleboel processen. Denk aan je lichaamstemperatuur, je slaap- en waakritme, je spijsvertering en de juiste werking van hormonen. Die extra paar afleveringen op de zaterdagavond hebben dus meer (negatieve) effecten dan je denkt.

Zo kun je die sociale jetlag voorkomen

(Of in elk geval een beetje verminderen, want het weekend mag gevierd worden).

  • Ga in de ochtend even wandelen of fietsen, ook als je op dit moment thuis werkt. Door het blauwe licht wordt er een seintje afgegeven dat je lichaam en alle organen erin wakker worden en aan het werk gaan.
  • Vermijd blauw licht in de avond. De televisie, je telefoon en laptop zorgen er allemaal voor dat je lichaam aan blijft staan.
  • Dim in de avond de lampen en zorg voor gezellige lichtjes.
  • Werk zo dicht mogelijk bij een raam, zodat je voldoende natuurlijk licht ziet.
  • Ga lekker wandelen tijdens de lunchpauze.
  • Je kunt natuurlijk ook proberen om zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te blijven gaan.
  • Ga in ieder geval niet eindeloos snoozen, dit kan namelijk voor een boel ellende in onder andere jouw hormoonbalans zorgen. Hier lees je meer. 

Op naar een actieve maandagochtend!

Leave a Reply