Soms is het zoo moeilijk om zonder snoozen je bed uit te springen. Niet zo gek want als we in slaap vallen maken we serotonine aan. Weet je nog, dat stofje wat ons een gelukzalig gevoel geeft? Elke keer als we weer in slaap vallen, wordt dit stofje aangemaakt. Daarom is het zo moeilijk om het snoozen te weerstaan en gelijk uit bed te springen.
Snoozen is ongezond
Maar hoe tegenstrijdig het ook klinkt: blijf je regelmatig snoozen, dan vergroot je de kans op stress en depressie. Naast dat je steeds lekker wegdoezelt, word je ook elke keer weer met een schok wakker door je wekker. Hier wordt je brein niet blij van en al deze korte dutjes dragen niet bij aan je herstel.
Zo start je lichaam de dag
Als je wakker wordt, maakt je lichaam dopamine aan wat ervoor zorgt dat het gevoel van slaperigheid onderdrukt wordt. Je lichaamstemperatuur en je cortisolniveau stijgen. Je lichaam bereid zich voor op ontwaken en het zorgt voor een actieve start van de dag.
Zodra je begint te snoozen raakt je lichaam in de war. Is het tijd om wakker te worden of moet je juist in slaapstand blijven? Voor vijf minuten blijven liggen en nog even lekker indutten, kan voor de rest van de dag voor een slaperig gevoel zorgen. Op lange termijn kan het verstoren van je slaapritme zelfs voor andere vervelende klachten zorgen. Hoofdpijn, weinig energie of zelfs een verminderd immuunsysteem, en dat allemaal omdat jij eigenlijk je bed niet uit wilt komen.
Toch rustig de dag beginnen, zonder te snoozen?
Dus gaat de wekker en wil je rustig wakker worden? Doe gelijk je gordijnen open, zorg ervoor dat je ogen niet meer dichtvallen, drink een groot glas water, lees een bladzijde uit je boek of begin de dag met journalen. Weg met die snoozeknop.
Zeg eens eerlijk, hoevaak heb jij vanmorgen gesnoozed?
Doorbreek jouw vermoeidheid
Blijf je je maar vermoeid voelen na het wakker worden? Ga dan eens op zoek naar de oorzaak. Vaak geeft deze blijvende vermoeidheid aan dat jouw lichaam wat meer ondersteuning kan gebruiken. Misschien heb je wel voedingstekorten of last van laaggradige ontstekingen. Wil je jouw oorzaak achterhalen en meer energie krijgen? Kijk dan eens naar het HormoonFlow traject.
Join the discussion One Comment