Skip to main content

Zodra de lente begint, zie je ze op elk veldje tevoorschijn komen. Madeliefjes! Niet alleen mooi om naar te kijken, maar je kunt ze ook eten. Ze zijn namelijk heel gezond en ze kunnen dankzij de gezondheidsvoordelen zelfs een goede hormoonbalans ondersteunen. Begin maar vast met plukken.

De gezondsheidsvoordelen van madeliefjes

Madeliefjes hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij de behandeling van ontstekingsaandoeningen zoals artritis en reuma.

Ze bevatten antioxidanten die onze cellen kunnen beschermen tegen schade en het risico op chronische ziekten zoals kanker kunnen verminderen. Deze antioxidanten zijn ook erg belangrijk voor een goede werking van je hormonen. Niet gek toch, voor zo’n vrolijk bloemetje?

Madeliefjes kunnen ook helpen bij spijsverteringsproblemen zoals maagkrampen, diarree en obstipatie. Ze hebben eigenschappen die de spieren in ons spijsverteringskanaal kunnen ontspannen en ontstekingen kunnen verminderen.

Als je last hebt van huidaandoeningen zoals eczeem, acne of psoriasis, kunnen madeliefjes ook helpen. Hun kalmerende en verzachtende eigenschappen maken ze zelfs een populair ingrediënt in cosmetica.

Madeliefjes worden zelfs traditioneel gebruikt om hoest en verkoudheid te verlichten vanwege hun slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Natuurlijk is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het gebruik van medicinale planten en eerst advies in te winnen bij een arts of gekwalificeerde medische professional. Maar als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je gezondheid te ondersteunen, zijn madeliefjes zeker de moeite van het proberen waard!

 

Dit is een eenvoudig recept voor een zomerse madeliefjessalade.

Het is een kleurrijke en gezonde salade die perfect is voor een lichte lunch of als bijgerecht bij het avondeten. Hier is wat je nodig hebt:

Ingrediënten:

  • Een handvol madeliefjes (vers geplukt en gewassen)
  • Gemengde sla
  • Cherrytomaatjes
  • Komkommer
  • Feta kaas
  • Hennepzaad
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Zout en peper

Instructies:

Was de madeliefjes en bewaar ze apart.

Was de sla, cherrytomaatjes en komkommer en snijd ze in kleine stukjes.

Verkruimel de feta kaas over de salade.

Besprenkel de salade met olijfolie en citroensap en breng op smaak met zout en peper.

Goed mengen en strooi de madeliefjes en het hennepzaad over aan de salade.

En voila, een heerlijke en gezonde madeliefjessalade! Het is een leuke manier om van de voedings- en gezondheidsvoordelen van madeliefjes te genieten op een smakelijke en creatieve manier. Geniet ervan!

Kom je tijdens het plukken paardenbloemen tegen? Neem die dan ook gelijk mee. Hier lees je waar ze goed voor zijn. 

Leave a Reply