Skip to main content

Heb je wel eens gehoord van de nervus vagus? Deze zenuw in je lijf speelt een hele belangrijke rol bij het beïnvloeden van onze fysiologische en emotionele reacties. De werking is cruciaal voor het bevorderen van ontspanning in je lichaam. Is écht kunnen ontspannen voor jou soms een uitdaging? Lees dan zeker even verder.

Wat is de nervus vagus?

Ik noemde hierboven al kort dat de nervus vagus een zenuw in ons lijf is. Het wordt ook wel de “zwervende zenuw,” genoemd en het is de langste van het autonome zenuwstelsel. De nervus vagus loopt van de hersenstam tot de buikorganen.

Het is een belangrijk onderdeel van de parasympathische systeem. Dit noem ik ook wel vaak de ‘rem’: het is verantwoordelijk voor het bevorderen van rust, herstel en ontspanning in het lichaam.

Het autonome zenuwstelsel:

Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het reguleren van lichaamsfuncties die buiten onze bewuste controle vallen. Het bestaat uit twee takken: het sympathische (actie) en het parasympathische (rust) zenuwstelsel.

 • Sympathische zenuwstelsel: Dit activeert het lichaam voor een “vecht-of-vlucht”-reactie, terwijl het parasympathische zenuwstelsel het tegenovergestelde doet, namelijk rust bevordert.
 • Parasympathische zenuwstelsel: De nervus vagus is een belangrijk onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel en heeft een belangrijke rol bij het bevorderen van ontspanning.

Waarom is de nervus vagus belangrijk voor ontspanning?

 • Hartslag en Ademhaling:
  Het beïnvloedt je hartslag en je ademhaling. Wordt dit geactiveerd, dan zorgt het voor een vertraging van de hartslag en bevordert het diepe, langzame ademhaling, wat een gevoel van kalmte en ontspanning creëert.
 • Spijsvertering:
  Activering van deze belangrijke zenuw stimuleert de activiteit van het spijsverteringsstelsel, waardoor een gezonde spijsvertering wordt bevorderd. Dit draagt bij aan een ontspannen lichaam, heel belangrijk.
 • Ontstekingsremmende effecten:
  De nervus vagus heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat bijdraagt aan het verminderen van chronische ontstekingen in het lichaam.
 • Angst- en stressregulatie:
  Werkt jouw nervus vagus goed, dan reguleert het je angst- en stressreacties. Hierdoor kunnen stressniveaus verminderen en kun je beter omgaan met uitdagende of triggerende situaties.

Zo kun je de nervus vagus stimuleren:

 1. Diepe ademhalingsoefeningen:
  Bewust diep ademhalen stimuleert de nervus vagus en bevordert een parasympathische reactie. Enkele minuten per dag bewust ademhalen kan al effectief zijn.
 2. Meditatie en mindfulness:
  Meditatie en mindfulness-oefeningen activeren de nervus vagus en bevorderen een kalme geest door je aandacht naar het huidige moment te brengen.
 3. Rustige yoga en tai chi:
  Activiteiten zoals een ontspannende vorm van yoga en tai chi stimuleren de ontspanning door een combinatie van beweging, ademhaling en mindfulness.
 4. Zingen en hummen:
  Zingen en hummen stimuleren de werking door de betrokkenheid bij de stembanden en keel. Zing dus lekker wat vaker mee met je favoriete hitjes. Heerlijk om op deze manier je dag te beginnen en nog gezond ook!
 5. Koude training:
  Koudwaterblootstelling, zoals koud douchen of zwemmen, activeert jouw zenuw en bevordert een gezonde reactie op stress.
 6. Lachen:
  Lachen activeert de zenuw heeft positieve effecten op ontspanning. Dus trommel je lollige vriendin op of bekijk die grappige serie nog een keer!

Vind je het soms lastig om écht te ontspannen? Focus je dan eens wat vaker op het activeren van je nervus vagus. Wist je dat je ook kunt onderzoeken hoe stressgevoelig jij bent? In het HormoonFlow zoek ik het samen met je uit en gaan we aan de slag om jouw lichaam weer echt tot rust te brengen.

Leave a Reply