Skip to main content

Dit veelgebruikte specerij ken je waarschijnlijk van een lekkere curry of in een kopje thee. Maar het is een zeer goed idee om gember wat vaker toe te voegen aan je menu, het is namelijk gezonder dan je denkt. Gember zit bomvol met vitaminen en mineralen die het lichaam goed kan gebruiken om optimaal te functioneren.

Onder andere: vitamine B1, B2, B6, vitamine C, bètacaroteen, calcium, kalium, ijzer, zink en magnesium. Een kleine, maar krachtige wortelknol die veel goeds kan door voor ons lichaam. Daarom hier een aantal voordelen van dit krachtige knolletje.

Gember ondersteunt de spijsvertering

Heb je snel last van een opgeblazen gevoel, een vervelend gevoel in je maag of heb je gewoon wat te veel of te zwaar gegeten? Gember kan je hierbij helpen en zorgen voor verlichting. Al eeuwen wordt gember ingezet als medicijn tegen misselijkheid en ter ondersteuning van de spijsvertering. Gember na de maaltijd zorgt er namelijk voor dat je maag sneller weer leeg is. Het stimuleert de alvleesklier om enzymen te produceren, dit geeft je spijsvertering een boost. Omdat je maaginhoud sneller in je darmen terecht komt, zal je minder last hebben van een opgeblazen gevoel. Tevens reguleert het de samentrekkingen van de darmen, zodat ook winderigheid vermindert.

Gember beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf

Gember is zo’n krachtige antioxidant dat het je lichaam zelfs tegen schadelijke stoffen die je vanuit de buitenwereld binnenkrijgt, kan beschermen. Je kunt niet alle schadelijke stoffen uit de weg gaan. Denk maar eens aan uitlaatgassen en rook die je ongewild binnenkrijgt. Een extra kop gemberthee drinken is een goede ondersteuning voor je lichaam.

Het heeft een antibacteriële werking

We hebben dagelijks te maken met bacteriën. Zowel goede als slechte. Zolang deze bacteriën in balans zijn, is er niets aan de hand. Maar er zijn een aantal bacteriën die we graag vermijden, gember kan je lichaam hierin ondersteunen. Het is namelijk een fantastisch middel bij griep of verkoudheid dankzij de antibacteriële en antivirale werking, het boost je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt en heeft een ontstekingsremmende werking dankzij de actieve stoffen gingerol (helpt het verminderen van klachten als braken en misselijkheid), shogaol (heeft een pijnstillende werking) en paradol (heeft antioxiderende effecten). Zo kan je sneller genezen van een verkoudheid of griepje als je gember aan je menu toevoegt.

Gember kan (menstruatie)pijn verminderen

In de Chinese geneeskunde wordt gember al eeuwenlang ingezet als natuurlijke pijnstiller. Niet zo gek want uit studies is gekomen dat het net zo effectief is als ibuprofen. Vrouwen hebben voor dit onderzoek dagelijks capsules met gember ingenomen en ervaarden hierdoor minder buikkrampen en ongemakken die gepaard gaan met de menstruatie. Kom maar op met dat gembershotje! Goed om te weten dat dit niet alleen opgaat bij menstruatieklachten, maar zelfs kan bijdragen aan het verminderen van spierpijn na een fanatieke workout.

Het verhoogt de opname van voedingsstoffen

Je kunt nog zo gezond eten, maar als je lichaam de voedingsstoffen niet goed op kan nemen, heb je poep die nog vol met voedingswaarden zit. Het meeste gaat er dan rechtstreeks weer uit. Zonde! Je darmen kunnen in dit geval wel wat ondersteuning gebruiken. Gember kan je darmen hierin ondersteunen, het kan namelijk de opname van voedingsstoffen verhogen met wel 200 procent. En wanneer je lichaam krijgt wat het nodig heeft, zal je ook op andere gebieden verbetering gaan merken. Een goede reden om gember in je dagelijkse eetpatroon te verwerken dus.

Ben je benieuwd of jij voldoende voedingsstoffen opneemt of misschien wel voedingstekorten hebt? Doe dan eens een deze bloedtest.

Het helpt tegen misselijkheid en reisziekte

Dankzij het stofje gingerol (we hebben het er al eerder over gehad) is gember een perfect bewezen natuurlijk medicijn tegen misselijkheid en wagenziekte. Zelfs bij misselijkheid en braken door chemotherapie kan gember helpen. Het stofje heeft een kalmerende werking op de zure maag, het beschermt het maagslijmvlies en het heeft invloed op je hersenen waardoor je minder snel braakneigingen ervaart.

Ook wanneer je last hebt van misselijkheid in de ochtend vanwege zwangerschap is gember een mooi middel om in te zetten. Maar overdrijf de hoeveelheden niet. Neem elke ochtend een kop (verse) gemberthee of een klein shotje gember en kijk wat het voor je doet.

Gember zorgt voor een frisse adem

Heb je een belangrijke afspraak (of een leuke date) en nét je laatste slok koffie naar binnen gegooid? Neem gauw nog een kop gemberthee, het laat je adem frisser ruiken. Thee van gember geeft je een frisser gevoel en het helpt je gehemelte te reinigen.

Gember houdt de bloedsuikerspiegel in balans

Gember helpt je om schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Ook kan het de bloedsuikerspiegel verlagen bij vrouwen die last hebben van zwangerschapsdiabetes. Bij een stabielere bloedsuikerspiegel, heb je een gelijkmatiger energieniveau, zit je lekkerder in je vel en het voorkomt lekkere trek en eetbuien, waardoor je gemakkelijker kunt afvallen.

Het werkt als natuurlijke detox

Vergeet alle ingewikkelde detoxprogramma’s. Begin eens met het toevoegen van gember. Het heeft een zuiverende werking en het helpt je om afvalstoffen kwijt te raken. Het bevordert namelijk de bloedsomloop en het ondersteunt de lever bij de ontgifting. Verder heeft gember een reinigende werking op de lymfeklieren, zodat gifstoffen zich niet ophopen in het lichaam.

Let wel op:

  • Als je bloedverdunners gebruikt. Gember is namelijk een natuurlijke bloedverdunner. Overleg met arts of je gember kunt toevoegen of eventueel een deel van de medicijnen kunt vervangen voor gember. Hoe meer je dit op een natuurlijke manier kunt reguleren, hoe beter.
  • Ook bij problemen met je galblaas of galstenen moet je oppassen met een te grote hoeveelheid gember.
  • Gember heeft een verwarmende werking. Heb je het snel warm? Sla gember dan even over tijdens een hittegolf of wanneer je last hebt van opvliegers of nachtzweten.

Hoe gebruik je gember?

Gebruik het liefst biologische verse gember.

Met een juicer kun je gemakkelijk zelf gembersap maken. Bij biologische knolletjes kun je de schil gewoon mee juicen. Wanneer je werkt met niet-biologische gember is het aan te raden om de schil eraf te halen voordat je gaat juicen. Zo voorkom je dat je de gifstoffen die je niet in je lichaam wilt hebben, binnenkrijgt.

Wanneer je geen juicer hebt, kun je gembershotjes maken in de blender. Snij de gember in kleine stukjes en voeg wat water toe. Blend dit totdat de gember zeer fijn is gemalen en haal het vervolgens door een zeef of kaasdoek.

Voeg zelf wat citroensap of water toe, of gebruik het sap in een smoothie.

Tip: maak lekker veel in een keer. Je kunt het overige sap in een ijsblokjesvorm gieten en dit invriezen. Zo kun je elke keer een blokje ontdooien voor gebruik, of giet er heet water op en drink het als (pittige) thee.

Geen gedoe, maar toch werken aan je gezondheid? Kies dan voor een fles met biologisch gembersap, zoals deze. En met de code ‘hormoonflow10’ krijg je korting op je bestelling. Proost!

Leave a Reply