Skip to main content

Je kunt tijdens je menstruatie natuurlijk kiezen voor tampons of maandverband, maar er zijn tegenwoordig veel meer opties. Niet verkeerd dus om eens uit te zoeken wat voor jou de beste keuze is! Daarom wil ik het even met je hebben over de menstruatiecup. Heb jij dit al eens geprobeerd?

Een menstruatiecup is een herbruikbaar alternatief voor maandverband en tampons. Het is een kleine, flexibele cup die in de vagina wordt geplaatst om menstruatiebloed op te vangen. Misschien een beetje een gek idee, maar er zitten een boel voordelen aan:

Waarom zou je kiezen voor een menstruatiecup?

Milieuvriendelijk: Een menstruatiecup is een herbruikbaar product en kan tot wel 10 jaar meegaan. In tegenstelling tot maandverband en tampons, die wegwerpbaar zijn en bijdragen aan afval. Hierdoor kun je er ook een boel kosten mee besparen!

Comfortabeler: Menstruatiecups zijn gemaakt van zachte, flexibele materialen en zitten daarom vaak comfortabeler dan tampons of maandverband.

Langdurig gebruik: Een menstruatiecup kan tot wel 12 uur worden gedragen, afhankelijk van de grootte van de cup en de hevigheid van de menstruatie. Dit betekent minder frequente vervanging en minder kans op lekkage.

Minder geur: Doordat de menstruatiecup het bloed opvangt in plaats van absorbeert, is er minder kans op geurtjes.

Geen uitdroging: Tampons kunnen vaginale droogheid veroorzaken doordat ze ook het natuurlijke vocht opnemen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld een schimmelinfectie veroorzaken. Menstruatiecups vangen het bloed op zonder het natuurlijke vocht op te nemen waardoor ze een gezonde vaginale flora ondersteunen.

Zo gebruik je de menstruatiecup

Oke, klinkt interessant toch? Nu dat ding nog naar binnen krijgen (zonder lekkages graag!). Dit is hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen:

  • Vouw de menstruatiecup in de gewenste vouwtechniek. Er zijn verschillende vouwtechnieken mogelijk, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Duw bijvoorbeeld de rand van de cup naar binnen, zodat er een C-vorm ontstaat.
  • Ontspan jezelf en breng de cup in de vagina in. De menstruatiecup zal zich ontvouwen tot de oorspronkelijke vorm en zich aan de vaginawand hechten.
  • De menstruatiecup vangt het menstruatiebloed op. Afhankelijk van de cupgrootte en de hevigheid van de menstruatie, kan de cup tot 12 uur worden gedragen voordat deze moet worden geleegd. Wanneer je dat prettig vindt, kun je de eerste keren natuurlijk extra maandverband gebruiken. Gewoon voor de zekerheid.
  • Om de cup te verwijderen, knijp je voorzichtig in de onderkant van de cup om het vacuüm te doorbreken. Trek de cup zachtjes naar beneden en kantel deze om het bloed eruit te laten lopen. Zorg er echt voor dat de cup niet meer vacuüm zuigt voordat je deze eruit trekt, anders kan het vervelend voelen!
  • Spoel de menstruatiecup af met water en breng deze weer in. Na de menstruatie kan de cup worden gesteriliseerd door deze een paar minuten in kokend water te laten dobberen.

Weet dat het even oefenen kan zijn voordat je de menstruatiecup goed en gemakkelijk in kunt brengen en verwijderen. Neem er de tijd voor. Voor sommige vrouwen is de cup comfortabeler dan bijvoorbeeld een tampon of maandverband, anderen kunnen het minder prettig vinden. Probeer het gewoon uit en kies wat het beste bij je past.

Heb jij wel eens last van menstruatiepijn? Lees dan ook dit artikel met 5 tips bij menstruatiepijn.

Leave a Reply