Skip to main content

Pijnlijke krampen in je buik, zeurende rugpijn en zware, vermoeide benen. Is het bij jou ook elke maand weer het teken dat je menstruatie eraan komt? Lees dan zeker even verder! Er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen om jouw menstruatiepijn te verminderen. Begin hier eens mee:

Laat suikers staan

Eet minder suikers, ze hebben namelijk een nadelig effect op menstruatiepijn. Heb je in deze periode meer zin in eten? Geef eraan toe. Je lichaam is hard aan het werk en heeft voldoende energie en bouwstoffen nodig. Maar zorg er wel voor dat het gezonde voeding is en laat de koekjes, chips en andere bewerkte rommel liggen. Voed je lichaam met echt voedsel. Verschillende kleuren groente en fruit, bio eitjes, verse kruiden, noten, vette vis en bio vlees, etc. 

Tip: duik wanneer je veel energie hebt de keuken in (bijvoorbeeld rond je eisprong, wanneer je hormoon oestrogeen piekt). Bak dingen zoals bananenbrood of gezonde chococakejes en doe dit in de vriezer voor over een week of 2 (wanneer je hormonen weer veranderen en progesteron het overneemt: je energieniveau daalt nu weer wat).

Zorg voor voldoende gezonde vetzuren

Eet wat vaker een visje of vul jouw omega 3 gehalte aan met een supplement. Schrap producten zoals zonnebloemolie (en alles waar zonnebloemolie aan toe is gevoegd), margarine, bak en braad producten. Om zo jouw vetzuurbalans te verbeteren. 

Voldoende magnesium is belangrijk bij menstruatiepijn

Door bodemuitputting bevatten onze groentes veel minder vitaminen en mineralen. In wortels zit bijvoorbeeld 75% minder magnesium dan in 1985!! En heb je een druk leven? Dan heb je meer behoefte aan dit mineraal. (En wie is niet druk tegenwoordig?)

Magnesium tauraat is heel fijn bij PMS klachten zoals menstruatiepijn en -krampen. Het geeft ook hersenrust en zorgt voor een betere slaap. 

Neem 1-2 capsules bij de avondmaaltijd. Klik hier voor het supplement dat ik aanraad. Met de code ‘hormoonflow10’ krijg je 10% korting bij Vitakruid

Neem je rust voor en tijdens de menstruatie

Plan je agenda wat rustiger rond je menstruatie. Maak van die powerworkout een yoga workout of ga lekker wandelen. Hier lees je trouwens meer over het sporten volgens de seizoenen van je menstruatiecyclus, heel fijn om te weten welke sporten je het beste op wel moment in de cyclus in kunt plannen! Neem de tijd om te ontspannen, schrijf van je af, lees een fijn boek, geniet van een kop thee. 

Zet warmte in bij menstruatiepijn

Wist je dat warmte je spieren helpt om te ontspannen? Wanneer je last hebt van pijnlijke krampen tijdens de menstruatie (die worden veroorzaakt door de baarmoederspier), kan warmte dus heel fijn zijn om in te zetten. Pak er lekker een kruik bij, dit zou zelfs beter werken dan een pijnstiller! 

 

Ben je benieuwd welke hormonen bij jou mogelijk uit balans zijn? (En dus mee kunnen spelen in deze menstruatie gerelateerde klachten?) Download hier de gratis HormoonCheck om een indicatie te krijgen in jouw hormoonbalans.

Leave a Reply