Skip to main content

Op een mooie lentedag ruik je het vaak al voordat je het ziet: vlierbloesem. Je kunt natuurlijk een boeketje plukken en hiermee de geur in huis halen, maar je kunt er nog veel meer mee. Én vlierbloesem blijkt ook nog eens heel gezond.

Vlierbloesem bevat onder andere veel kalium, bitterstoffen, proteïnen, valeriaanzuur, appelzuur en wijnsteenzuur. Verder zit deze mooie bloesem vol met flavonoïden als ribosome, rutine, antragoline, ursolzuur en quercetine. Maar ook andere stoffen als looistoffen, fenolzuren en verschillende soorten etherische oliën. Deze kleine witte bloemetjes zijn dus echte gezondheidsbommetjes.

Vlierbloesem werkt vochtafdrijvend en bloedzuiverend

Net als de paardenbloem, heeft vlierbloesem een vochtafdrijvende en bloedzuiverende werking. Hierdoor kunnen deze geurige bloemetjes een goede bijdrage leveren aan het voorkomen van griep. Heb je al een griepje te pakken? Vlierbloesem kan ervoor zorgen dat je er sneller weer bovenop bent.

Goed voor de weerstand

De vocht afdrijvende werking heb ik al genoemd. Vlierbloesem is nog op een andere manier goed voor de weerstand. Het bevat namelijk proteïnen die de weerstand verhogen en die helpen tegen bacteriële infecties. Zelfs virussen worden hierdoor geweerd.

Niet gek dus dat vlierbloesem steeds vaker wordt gebruik in homeopathische middelen tegen de symptomen van griep, verkoudheden en koorts. Daarnaast geeft vlier geen bijwerkingen, perfect om te proberen voordat je aan andere medicatie begint dus. 

Goed bij klachten rond mond, neus en keel

De eerdergenoemde looistoffen en ursolzuur zorgen ervoor dat vlierbloesem een ontstekingsremmende werking heeft. Ook draagt vlier bij aan het remmen van de slijmproductie en een goede afvoer van het slijm, wat onder andere rond de mond, neus en keel klachten kan veroorzaken. Om deze reden is deze lentebloesem goed in te zetten wanneer je last hebt van keelpijn, verkoudheid, hooikoorts en zelfs bij amandelontsteking en bijholteontsteking.

Zorgt voor verlichting van hooikoortsklachten

Ben je ook weer elke keer als het hooikoortsseizoen begint aan het niezen, druipt je neus alle kanten op, heb je rode ogen en ga je liever niet de deur uit? Het hooikoortsseizoen kan geen pretje zijn. Ga dan eens op zoek naar een vlierstruik. De vlierbloesem, waar je gemakkelijk een pot thee van kan zetten, is wellicht een mooi natuurlijk middel om je klachten wat mee te verminderen. Heb je wat lauwwarme thee over? Dagelijks hiermee je neus spoelen zou helpen tegen hooikoorts.

Vlierbloesem is gratis

Ik vind het altijd een erg groot voordeel als zulke gezondheidsboosters gratis te vinden zijn in de natuur. Vlierbloesem kun je plukken in de maanden mei en juni, afhankelijk van het weer dat jaar. Pluk de kleine bloemetjes op een droge dag en spoel ze thuis niet af, dan gaat er een groot deel van de smaak verloren. Laat wel wat bloesem hangen zodat de bijen nog aan het werk kunnen en zodat de bloesems in het najaar vlierbessen kunnen worden. Let er bij het plukken op dat je de groene blaadjes lekker laat hangen. Die kun je niet eten.

Heb je ook al eens brandnetels geplukt voor een kop thee? Hier lees je hoe gezond dit plantje is.

Je kunt de bloesems gemakkelijk bewaren

Rond de lente kun je vlierbloesem maar zo’n twee maanden plukken. Wil je het hele jaar door gebruik maken van de voordelen van vlierbloesem? Pluk in de lenteperiode wat meer en hang het op de kop te drogen, het liefst uit de felle zon. Na een week kun je de kleine gedroogde bloemetjes in een glazen potje bewaren en er heerlijke thee van zetten.

Let op:

Vlier is erg gezond, maar er zijn een aantal delen die je liever niet eet. Ze zijn namelijk giftig. Vermijd onrijpe bessen en de groene bladeren. De bessen die uit de bloesems ontstaan zijn licht giftig, je kunt ze het beste bereiden voordat je ze op eet.

Pluk de bovenste bloesems, zo weet je zeker dat er geen honden op los zijn gegaan en kies het liefst voor vlierbomen die niet langs een openbare drukke weg staan.

Leave a Reply