Skip to main content

Misschien heb je dit als kind wel eens meegemaakt (of als volwassene, want hé, waarom niet?): je bent wild aan het rondhollen. Dwars door de weilanden heen. Hup, de sloot over en sh*t, je enkels staan in vuur en vlam, je bent in de brandnetels terecht gekomen. De pret is voorbij.

Als je dit herkent, is de kans groot dat je het liefst met een boog om deze venijnige plantjes heen loopt. Ik ben benieuwd of je dat nog steeds doet, wanneer je alle gezondheidsvoordelen van dit groene goud hebt gelezen. Alvast een spoiler: je hoeft ze natuurlijk niet zelf te lijf te gaan, je kunt ze ook gewoon in de winkel halen.

Dit plantje wordt voor veel mensen als onkruid gezien, maar het bevat een hele hoop gezonde stoffen. Brandnetel bevat 18% eiwit, wat bij de gedroogde variant op kan lopen tot 40%. Het bevat onder andere vitamine B1, B2, B5 en B11 (foliumzuur) en de vitaminen A, C, D, E en K. Naast al deze vitaminen bevat het ook nog een hoop mineralen en andere gezonde stoffen: onder andere relatief veel calcium en magnesium in vergelijking met andere groene groenten. Maar ook ijzer, silicium, kalium, zink, zwavel, flavonoïden (sterke antioxidanten), carotenoïden (antioxidanten). Dit plantje bevat nog veel meer gezonde stoffen dan alles wat hierboven genoemd is. Maar wat kan dit nou eigenlijk doen in je lichaam?

Brandnetel heeft een zuiverende werking

Het helpt je te reinigen van binnenuit. Vanwege zink, fosfor, kalium, calcium en ijzer kan brandnetel bijdragen aan het zuiveren van je bloed en heeft het een positieve werking op de conditie van je huid. Ook stimuleert het de genezing van je huid. Het wordt zelfs voorgesteld bij de behandeling van acné. Uit onderzoek is gebleken dat de thee van deze plant werkt tegen acné.

Brandnetel heeft een desinfecterende werking en antibacteriële werking. Het werkt niet alleen tegen acné. Ook andere huidaandoeningen, zoals eczeem, kan brandnetel verminderen. Zorg er ook voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Op deze manieren kun je onderzoeken of jij voldoende gehydrateerd bent. 

Brandnetel bij hooikoorts

Loop je ook elke keer wanneer het hooikoortsseizoen begint met zakdoeken, rode ogen en neussprays? Je kunt je hooikoorts verminderen door brandnetelthee te drinken. Dit plantje is ontstekingsremmend en het vermindert de hoeveelheid histamine in je lichaam. Dit is de boosdoener van het hele snotfestijn en met één of twee kopjes per dag, kun jij al van je klachten afkomen.

Brandnetel werkt vochtafdrijvend

Al jaren worden brandnetels ingezet als natuurlijke vochtafdijver. Hierdoor wordt de doorloop van urine gestimuleerd, zodat afvalstoffen goed het lichaam kunnen verlaten. Het wordt ingezet bij urinewegaandoeningen, om nierstenen te voorkomen en het werkt zelfs goed als ondersteuning tegen blaasontsteking.

Brandnetel tegen diabetes

Brandnetel kan ingezet worden om je bloedsuikerspiegel langer stabiel te houden. Het stimuleert namelijk de afgifte van insuline. Maar het plantje heeft nog meer eigenschappen die een gunstig effect kunnen hebben bij diabetes type 2. Het werkt namelijk vocht afdrijvend, ontstekingsremmend en als antioxidant. Goed om in te zetten naast een verbetering van de levensstijl.

Brandnetel versterkt het immuunsysteem

Hierboven werd al genoemd dat deze plant veel antioxidanten bevat. Hierdoor gaat het de strijd aan met bacteriën en schimmels in het lichaam. Zogenaamde vrije radicalen, die schade aan je cellen aanbrengen, worden dankzij de brandnetel tegengewerkt. Dankzij deze antioxidanten ben je minder vatbaar voor virussen en het gehalte vitamine C geeft je immuunsysteem een boost. Het kan een verkoudheid voorkomen of genezen. Voel je je niet helemaal fit? Start de dag dan zeker met een kop brandnetelthee.

Brandnetel werkt als pijnstiller

Al eeuwen wordt dit prikkende plantje ingezet als natuurlijke pijnstiller. Dankzij de grote hoeveelheid silicium heeft het een ontstekingsremmende werking en kan het plantje pijn verlichten. Het je last van gewrichtsklachten denk dan eens aan het zetten van een kop brandnetelthee. Je kunt het inzetten tegen spierpijn en hoofdpijn.

Het is gratis!

Je kunt bijna overal complete struiken brandnetel vinden, maar als je ze zelf wilt gaan plukken, is het goed om op een aantal dingen te letten. Kies voor een plek waar niet te veel verkeer langs raast, zo voorkom je vervuiling door uitlaatstoffen. Het is aan te raden om handschoenen aan te doen(!) en een mand mee te nemen om de brandnetels in te vervoeren. Kies het liefst voor de jonge bladeren, deze bevatten meer voedingsstoffen. Je kunt de bladeren en zaden laten drogen, maar je kunt ze ook vers gebruiken. Door ze te verwarmen, verdwijnt de pijnlijke werking.

Verse brandnetelthee kun je op dezelfde manier als verse muntthee maken. Voeg wat blaadjes toe aan je kop heet water en laat het even trekken.

Wil je het liever in de winkel kopen? Kies dan voor een zuivere kwaliteit en bij voorkeur een biologische variant.

 

Wees voorzichtig met brandnetel wanneer:

Wees voorzichtig met het gebruik van brandnetel bij een lage bloeddruk en bloedsuikerspiegel (of wanneer je medicijnen slik die hier invloed op hebben), brandnetel heeft namelijk een verlagend effect op zowel je bloedsuikerspiegel als je bloeddruk.

Let goed op als je bloedverdunners slikt. Dankzij de vitamine K die het plantje bevat, heeft het een positief effect op de bloedstolling.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding, wees dan voorzichtig met het gebruik van brandnetel, het kan je hormoonhuishouding beïnvloeden.

Ook bij nierstenen, maagklachten en het gebruik van slaapmedicatie kun je het gebruik beter beperken. Kinderen onder de 12 jaar wordt afgeraden om regelmatig brandnetels te nemen.

Leave a Reply