Zelfs als je gezond eet, is de kans groot dat je tekorten aan vitaminen en mineralen oploopt. Er zijn namelijk tegenwoordig een boel factoren die ervoor zorgen dat we steeds minder van deze gezonde stofjes binnenkrijgen, maar aan de andere kant ook dat we er juist meer van nodig hebben! Als we hier niets aan gaan veranderen, zullen de tekorten (en de daarmee gepaarde lichamelijke klachten) alleen maar toenemen. Dan is het verstandig om de juiste orthomoleculaire supplementen in te gaan zetten.
Om in te schatten of dit ook op jou van toepassing is, zal ik een aantal belangrijke factoren met je delen.
Voedingstekorten bij gezonde voeding
Eet je volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum? Dan zul je toch tekorten oplopen. In het rapport ‘tekorten in de Nederlandse voeding’ is gerapporteerd dat er tekorten zouden optreden van onder andere: vitamine A, selenium en koper. Maar ook van vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Oh en laten we B12 niet vergeten. En dit gaat dus over (een deel van) de mensen die wél volgens de richtlijnen van het voedingscentrum eten, moet je nagaan wat voor tekorten er opgelopen kunnen worden wanneer deze richtlijnen niet gehaald worden.
Voedingstekorten door toxische stoffen
Tegenwoordig komen we bijna overal toxische stoffen tegen. De lucht die we inademen, toevoegingen aan onze voeding (denk aan smaak-, geur- en kleurstoffen), conserveermiddelen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, noem het maar op! Ons lijf heeft de ingewikkelde taak om dit allemaal onschadelijk te maken en het lichaam uit te voeren. Hiervoor hebben we een boel extra voedingsstoffen nodig.
Wanneer de lever niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan de ontgiftingscapaciteit tekort schieten. De toxische stoffen kunnen dan niet goed het lichaam verlaten en ze hopen zich op in lichaamsweefsels, waar ze voor gezondheidsklachten kunnen zorgen.
Extra ondersteuning voor het immuunsysteem
Ook hebben we tegenwoordig meer voedingsstoffen nodig om ons immuunsysteem te ondersteunen. Door overmatig gebruik van antibiotica en resistentie van ziekteverwekkers is een krachtig afweersysteem belangrijk om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen. En hiervoor heeft je lichaam nodig: jawel, een boel micronutriënten. In dit artikel lees je met welke voeding je jouw weerstand kunt boosten.
Stress vreet voedingsstoffen
En dan hebben we het nog niet eens gehad over stress. We hebben het vaak niet echt door, maar stress is absoluut een grote bedreiging voor onze gezondheid. In tijden van stress heeft het lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Zorg je niet voor een inname van extra nutriënten? Dan kan dit snel tot flinke tekorten en bijbehorende lichamelijke klachten leiden.
Vul voedingstekorten aan met supplementen
Voorkom dat deze tekorten omgezet worden in lange termijn klachten. Zoek uit waar jij extra behoefte aan hebt, maar ook hoe je jouw lever wat minder kunt gaan belasten. Met de EMB bloedtest kun je dit uitzoeken.
Begin bijvoorbeeld met een inname van 400 gram groente per dag. Vul dit aan met een goede orthomoleculaire multivitamine en zet gerichte supplementen in om achterstanden bij te kunnen werken.
Verlaag je stresslevels en zorg voor voldoende (echte) ontspanning.
Verminder de inname van toxische stoffen door bewerkte voeding te laten staan en verse biologische producten te kiezen.