Wat zijn laaggradige ontstekingen?
Een acute ontsteking zal je wel herkennen. Je hebt bijvoorbeeld een wond of een infectie en je lichaam komt direct in actie. Je immuunsysteem gaat meteen aan de slag om bacteriën tegen te gaan en je lichaam te herstellen. Het is een gezonde reactie, je immuunsysteem gaat direct hard aan het werk.
Naast deze acute ontstekingen bestaan er ook mildere, chronische ontstekingen. Dit noemen we laaggradige ontstekingen. Je merkt geen pijn, krijgt geen koorts of ontstekingsverschijnselen als roodheid, maar je lichaam is wel hard aan het werk. Misschien wel zonder dat je het door hebt. Laaggradige ontstekingen zorgen ervoor dat je immuunsysteem continu aan staat. De ontstekingen worden niet op korte termijn verholpen, maar blijven doorsluimeren. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit veel energie kost en langdurig laaggradige ontstekingen de basis zijn van veel vervelende aandoeningen.
Maar als je er niets van merkt, hoe kun je er dan achter komen of jouw lichaam vecht tegen deze chronische ontstekingen?
Wanneer er sprake is van laaggradige ontstekingen, is je immuunsysteem actief. Dit systeem vervult een hele belangrijke taak, het zorgt namelijk voor overleven. Het belangrijkste wat er is. Daarom gaat hier zoveel energie naartoe als nodig is. Met als gevolg: minder energie voor je brein en alle andere processen in je lichaam. Hierdoor kunnen veel verschillende klachten ontstaan. Klachten die in eerste instantie nogal onschuldig lijken. Denk bijvoorbeeld aan vermoeid wakker worden, je lusteloos voelen of sneller prikkelbaar zijn.
Na een tijdje kun je merken dat het vermoeide gevoel steeds vaker terugkeert. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, stijve spieren (vooral in de ochtend) en misschien voel je je wel vaker down en heb je niet zoveel zin meer om leuke dingen te gaan doen.
Wat zijn de lange termijn gevolgen?
Deze laaggradige ontstekingen en de eerste symptomen die je kunt krijgen, lijken heel onschuldig. Toch is het goed om op tijd aan de slag te gaan met het opsporen van deze ontstekingen. Ze kunnen namelijk op lange termijn veel vervelende gevolgen geven. Na jaren doorsudderen en het immuunsysteem overbelasten, kunnen ze voor chronische aandoeningen zorgen. Denk hierbij aan o.a. hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, Alzheimer, PCOS, slaapproblemen en depressie.
Dit kun je doen
Vermoed jij dat je last hebt van laaggradige ontstekingen? Denk er dan eens aan om dit uit te zoeken met een bloedtest. Dit geeft je inzicht in jouw eventuele laaggradige ontstekingen, maar deze test kijkt ook gelijk naar andere disbalansen in je lichaam.
Het ontstaan van chronische ontstekingen kan komen door onder andere:
- Een westers eetpatroon
- Overgewicht, waarbij veel vet in het buikgebied is opgeslagen
- Beschadigingen in de darm
- Roken
- Chronische stress
- Het eten van veel snelle koolhydraten
- Weinig lichaamsbeweging
Waarmee kun je nu al aan de slag gaan?
- Kom in beweging
- Ga naar buiten
- Verminder overtollig vet
- Zorg voor voldoende ontspanning en rust
- Verbeter je darmgezondheid
- Minder je suiker en alcohol inname
- Eet minder bewerkte voeding en kies voor groente, diepgekleurd fruit als bessen, gember, vette vis, noten, pure chocolade en groene thee.
Weet je niet waar je zou kunnen beginnen, maar wil je wel graag aan de slag? Misschien is een HormoonFlow traject wat voor jou. Gedurende vier maanden ga je met een hormoontherapeut aan de slag om jouw disbalans aan te pakken en je vage klachten te verbeteren. Stapje voor stapje gaan we aan de slag, zodat het lichaam zich goed kan herstellen en jij rustig de tijd kunt nemen om de veranderingen eigen te maken.