Skip to main content

Maak eens een lijstje met dingen die jou ontspanning geven. Wandelen, lezen, misschien zelfs creatief bezig zijn door ukelele te spelen of knutselwerkjes te punniken. Maar wist je dat je ook een boel items in kunt zetten om jouw gevoel van ontspanning te vergroten (en daarmee een betere hormoonbalans te stimuleren)? Ik deel drie items met je die ik regelmatig inzet tijdens mijn ontspanningsmomentjes.

Spijkermatje voor extra gelukshormonen

Een spijkermatje klinkt misschien gevaarlijk, maar het kan je op veel verschillende manieren ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld last van stijve spieren, een onrustig gevoel of slechte doorbloeding, dan kan dit zeker interessant zijn.

Deze spijkermat zit vol met scherpe puntjes. Deze puntjes prikken in je huid als je erop gaat liggen of staan. Deze puntjes zorgen ervoor dat jij meer gelukshormonen aan gaat maken. Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd, dit is hoe het werkt: wanneer jij op dit matje gaat liggen, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd. Je hersenen nemen een pijnprikkel waar en gaan stofjes aanmaken. De twee geluksstofjes endorfine en oxytocine. Deze zorgen er namelijk voor dat jij minder pijn ervaart. En het mooie is: deze gelukshormonen hebben nog meer voordelen. Ze zorgen voor een ontspannen gevoel en geven je het gevoel van geluk en euforie. Niet gek toch?

Nog een paar voordelen van een spijkermatje:

 • Het helpt je om je doorbloeding te stimuleren
 • Het geeft je meer energie
 • Het zorgt voor vermindering van pijn
 • Het helpt je om je hoofd leeg te maken
 • Het draagt bij aan het verminderen van stress
 • Het draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk
 • Het zorgt voor meer ontspanning

Diffuser ondersteunt ontspanning

Er zijn een boel redenen waarom ik enthousiast ben over het gebruik van een diffuser. Omdat je aan het water in de diffuser etherische oliën kunt toevoegen, is het een hele fijne en vooral troepvrije manier om je huis heerlijk te laten ruiken. Je kunt kiezen uit een boel verschillende natuurlijke oliën. Passend bij jouw humeur of behoefte. Zoals het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stresshormonen.

Dit zijn mijn favoriete geuren voor meer ontspanning:

 • Bergamotolie: helpt bij nervositeit en overprikkeling.
 • Lavendelolie: kalmerend en in te zetten tegen slapeloosheid. (Maar ook goed tegen muggen!)
 • Rozemarijnolie: verhoogt de concentratie, deze olie doet mij altijd denken aan een bubbelbad waar ik vroeger in het zwembad wel eens in ging.
 • Mandarijnolie: tegen angst en stress en heeft een ontspannende werking.
 • Ylang ylangolie: stimuleert het vertrouwen en een rustige sfeer.

Naast al deze mooie voordelen hierboven, die je op jouw persoonlijke behoefte af kunt stemmen, zijn er nog meer mooie voordelen van deze diffuser.

Een diffuser verhoogt namelijk de luchtvochtigheid in de ruimte. Zeker in de wintermaanden is dit zeer welkom, aangezien de lucht snel uitdroogt wanneer je de verwarming aan hebt staan. Heb je sneller last van droge handen, huid of lippen, denk dan eens aan een diffuser.

Probeer lekker wat verschillende etherische oliën uit en onderzoek welke oliën jouw favorieten zijn.

Zoutlamp voor betere slaap

Ik ben helemaal fan van zoutlampen, het liefst zou ik ze in alle kamers van het huis neerzetten. Er komt warm oranje licht vanaf en ze staan mooi in elke kamer. Maar er zijn nog een boel andere voordelen waarom jij een zoutkristal in je huis neer zou willen zetten.

Deze himalaya zoutlamp zorgt namelijk voor een verbetering van het leefklimaat in de omgeving. Dit doet het door watermoleculen in de ruimte aan te trekken. Deze moleculen vind je in alle ruimtes en hier kunnen verontreinigende stoffen aan gekoppeld zijn. Een zoutkristal zorgt er op deze manier dus voor dat jij de verontreinigende stofjes niet inademt, omdat ze niet meer rondzweven.

Vanwege het warme licht dat van deze Himalaya lamp afkomt, is dit ook een perfect nachtlampje voor naast je bed. Vervang dus het liefst felle lampen voor dit mooie warme licht wanneer het begint te schemeren aan het einde van de dag. Het helpt de aanmaak van het hormoon melatonine waardoor je gemakkelijker ontspannen in slaap kunt vallen.

Zoutlampen en diffusers zijn geen goede combi

Goed om te weten: zet nooit een diffuser naast een zoutlamp neer. Als jouw zoutlamp vochtig wordt, zal deze namelijk smelten. Het is immers een grote brok zout. Zet ze bijvoorbeeld in andere ruimtes neer en zorg ervoor dat de zoutlamp bij vochtig weer wat vaker aan staat!

 

Benieuwd hoe jouw stresshormonen ervoor staan? Krijg inzicht in jouw hormoonbalans met de gratis HormoonCheck.

Leave a Reply