Skip to main content

Je hebt vast wel eens van dopamine gehoord. We noemen dit ook wel ons ‘gelukshormoon’ of ‘beloningshormoon’. Eigenlijk is het een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het functioneren van ons lichaam en onze geest. Van het reguleren van je beweging tot het beïnvloeden van stemming en motivatie. Omdat het hier zoveel invloed op heeft, kun je ook een boel verschillende klachten ervaren wanneer jouw dopamine level wat te laag is. Hoe je dit kunt merken én wat je hieraan kunt doen, lees je hier.

Welke rol speelt dopamine in je lichaam?

Beloning en plezier

Dopamine staat bekend als het beloningshormoon omdat het betrokken is bij het ervaren van plezier en beloning. Het wordt vaak vrijgegeven als reactie op positieve ervaringen zoals lekker eten, sociale interactie, of het behalen van doelen.

Motorische functies

Dopamine is essentieel voor het reguleren van beweging. Een gebrek aan dopamine kan leiden tot motorische stoornissen, zoals bij de ziekte van Parkinson.

Motivatie en aandacht

Jouw beloningshormoon speelt een sleutelrol in motivatie, focus en aandacht. Een gezond dopaminegehalte stimuleert het streven naar doelen en het voltooien van taken. Heb je het idee dat jouw focus en motivatie wel een boost kan gebruiken? Kijk dan zeker eens naar jouw dopamineniveau.

Regulatie van emoties

Dopamine beïnvloedt emoties en stemming. Een gebalanceerd niveau van dopamine draagt bij aan een positieve gemoedstoestand, terwijl een tekort kan leiden tot gevoelens van lusteloosheid en depressie.

Cognitieve functies

Het gelukshormoon beïnvloedt ook cognitieve functies zoals leren en je geheugen. Dopamine is betrokken bij het verwerken van informatie en het creëren van associaties.

Hoe herken je een mogelijk dopamine tekort?

Je hebt inmiddels gelezen waar jouw beloningshormoon allemaal invloed op heeft. Een tekort kan verschillende fysieke en mentale symptomen veroorzaken. Als je de onderstaande symptomen herkent, betekent het niet direct dat jouw waardes te laag zitten, maar het kan wel een indicatie zijn.

Gebrek aan motivatie

Als je merkt dat je moeite hebt om gemotiveerd te blijven of taken af te maken, kan dit wijzen op een verminderde dopamine-activiteit. Je kunt moeilijker starten met een nieuwe taak of een workout, maar het kan ook wat lastiger zijn om te bijven focussen en je taak daadwerkelijk af te ronden.

Slaapproblemen

Hoe ziet jouw slaap eruit? Kun je gemakkelijk in slaap vallen en slaap je lekker door? Een verstoord slaappatroon, moeite met in slaap vallen of vroeg ontwaken kunnen geassocieerd worden met dopamine-tekort.

Aanhoudende vermoeidheid

Dopamine speelt een rol bij het reguleren van energieniveaus. Een tekort kan leiden tot chronische vermoeidheid. Goed om te weten: er zijn nog veel meer oorzaken van vermoeidheid. Merk je dat jouw energieniveau laag is en zou je dit graag willen verhogen? Met een uitgebreide bloedtest kunnen we uitzoeken waar voor jou de oorzaak ligt én we bekijken hoe hoog jouw dopamineniveau is.

Concentratieproblemen

Moeite hebben met focussen en problemen met het vasthouden van de aandacht kunnen wijzen op een verstoring in dopamine-niveaus. Door jouw dopaminelevel te verhogen kun je ook je concentratie verbeteren.

Veranderingen in stemming

Zelfs stemmingsschommelingen, gevoelens van somberheid of apathie kunnen het gevolg zijn van een verstoorde dopaminebalans. Had ik al gezegd dat deze neurotransmitter effect heeft op een boel lichaamsfuncties?!

Ondersteun jouw dopamine niveau

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je dopaminegehalte te bevorderen op een natuurlijke manier:

  • Regelmatige lichaamsbeweging: Aerobe oefeningen stimuleren de afgifte van dopamine. Lekker gaan sporten dus!
  • Eiwitrijk dieet: Voedingsmiddelen zoals vis, kip, eieren en noten bevatten aminozuren die de dopamineproductie bevorderen.
  • Voldoende slaap: Zorg voor voldoende rust en slaap om je lichaam de kans te geven dopamine effectief te reguleren.
  • Mindfulness en meditatie: Dit kan de geest kalmeren en de dopaminefunctie positief beïnvloeden.

Herken jij jezelf in de symptomen van een dopamine tekort? Weet dan dat je gericht aan de slag kunt gaan om deze neurotransmitter te ondersteunen. Juist wanneer dit niveau te laag is, kan het lastiger zijn om hier stappen in te gaan zetten. Je kunt je immers minder gemotiveerd, geconcentreerd en wat vermoeider voelen. Weet dat de eerste stap het lastigst is. Alle stappen daarna worden steeds wat gemakkelijker, want je motivatie zal steeds groter gaan worden!

Lukt het je niet om zelf aan de slag te gaan of heb je al van alles geprobeerd maar merk je geen verbetering? Kijk dan zeker even naar het HormoonFlow traject. Hierin ga je samen met een hormoontherapeut gericht aan de slag met een op maat gemaakt plan, speciaal voor jou. Inclusief stok achter de deur om écht aan de slag te gaan!

Leave a Reply