Wanneer je nog maar kort zwanger bent, merk je het vaak direct. Je hormoonbalans verandert, waardoor jij je ook anders voelt. Gek toch, hoeveel invloed je hormonen kunnen hebben! Al deze veranderingen zijn belangrijk voor het ondersteunen van de groeiende foetus en het voorbereiden van het lichaam op de zwangerschap en bevalling. Laten we eens kijken welke hormonale veranderingen er plaatsvinden in deze bijzondere periode.
1. Humaan Choriongonadotrofine (het hCG hormoon)
Vlak na de bevruchting wordt het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) vrijgegeven, misschien heb je er wel eens van gehoord. Dit is ook het hormoon wat ervoor zorgt dat je thuis een positieve zwangerschapstest in handen hebt. hCG speelt een cruciale rol bij het handhaven van het gele lichaam: een belangrijke bron van het hormoon progesteron.
2. Progesteron
De hoeveelheid progesteron, ook wel het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd, neemt flink toe. Dit hormoon komt vrij uit het corpus luteum (het gele lichaam) en de placenta en het bereidt de baarmoeder voor op implantatie en het bevordert de ontwikkeling van de melkklieren. Erg belangrijk dus!
3. Oestrogeen
Het oestrogeen, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken, stijgt ook aanzienlijk. Het wordt geproduceerd door de eierstokken, de placenta en de foetus zelf. Oestrogeen draagt bij aan de groei van de baarmoeder, de ontwikkeling van de foetale organen en de voorbereiding van het borstweefsel op borstvoeding.
4. Prolactine
We zijn er nog niet, ook het prolactine neemt toe. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van moedermelk. Het wordt geproduceerd in de hypofyse en stimuleert de melkklieren in de borsten om voorbereidingen te treffen voor de borstvoeding.
5. Oxytocine
Oxytocine, ook wel bekend als het ‘liefdeshormoon of knuffelhormoon’, wordt in grotere hoeveelheden vrijgegeven. Naast het stimuleren van de samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de bevalling, speelt oxytocine een rol bij het versterken van de emotionele band tussen jou en je kindje.
6. Cortisol
Ook cortisol, het stresshormoon, kan toenemen. Dit is normaal en draagt bij aan het mobiliseren van energie tijdens de zwangerschap. Wat gebeurt er veel hè!
7. Insuline
Zelfs je insulinegevoeligheid kan afnemen, wat leidt tot een betere opname van glucose om de groeiende foetus van voldoende voeding te voorzien.
8. Schildklierhormonen
De productie van schildklierhormonen, zoals thyroxine, neemt toe om een optimale ontwikkeling van de foetale hersenen en het zenuwstelsel te waarborgen.
Had jij door dat er in zo’n korte periode zoveel gebeurt met je hormonen? Niet gek dat je je ineens zo anders voelt tijdens je zwangerschap. Wees extra lief voor jezelf en probeer goed je lijf aan te voelen. Heb je behoefte aan wat extra rust? Probeer hier, waar het kan, aan toe te geven. Zijn jouw cravings al begonnen? Hier lees je wat ze betekenen.