Skip to main content

Misschien ben je al met je vage klachten bij de huisarts geweest. Je hebt onderzoeken laten doen, maar hier kwam niets geks uit. Oftewel: ‘er is niets aan de hand, doe wat rustiger aan en leer ermee leven’..

Toch een beetje dubbel he? Deze uitslag. Aan de ene kant natuurlijk fijn dat er geen gekke dingen spelen. Maar ja, nu kun je ook niet aan de slag met het verbeteren van jouw klachten. En ze lijken wel steeds een beetje erger te worden.

Deze situatie kom ik vaak tegen en dit vind ik zo zonde! Je kunt deze klachten juist heel goed aanpakken! Ze hebben namelijk vaak te maken met hormonen die uit balans zijn. Maar welke symptomen wijzen dan op een hormonale disbalans? Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet. Herken jij er een aantal?

Symptomen van hormonale disbalans

 • Veranderingen in de menstruatiecyclus: Dit kan variëren van onregelmatige menstruatie tot afwezigheid van menstruatie. Maar ook hevige bloedingen, of langere of kortere cycli dan normaal.
 • Menstruatieproblemen: Zoals PMS-klachten, pijnlijke borsten en pijnlijke krampen.
 • Vermoeidheid: Hormonale disbalans kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 • Verminderd libido: Hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van het libido, dus een disbalans kan leiden tot een verminderd seksueel verlangen.
 • Haaruitval: Een hormonale disbalans kan leiden tot dunner wordend haar en haaruitval.
 • Slaapproblemen: Hormonen kunnen de slaapcyclus beïnvloeden, dus een disbalans kan leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid.
 • Problemen met de spijsvertering: Hormonen kunnen van invloed zijn op de spijsvertering, wat kan leiden tot problemen zoals opgeblazen gevoel, diarree en constipatie.
 • Onvruchtbaarheid: Hormonale disbalans kan de ovulatie verstoren, waardoor het moeilijk kan zijn om zwanger te worden.
 • Gewichtsveranderingen: Hormonale disbalans kan leiden tot onverklaarbare gewichtstoename of -verlies, met name rond de taille of heupen.
 • Huidproblemen: Hormonale disbalans kan leiden tot acne, vette huid, of droge huid.
 • Veranderingen in de stemming: Hormonale disbalans kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst, depressie, of verhoogde stress.
 • Veranderingen in de eetlust: Hormonale disbalans kan leiden tot veranderingen in de eetlust of hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen.
 • Hoofdpijn: Hormonale disbalans kan leiden tot frequente hoofdpijn of migraine.

Herken jij een aantal van deze hormonale klachten?

Jouw hormonen (die je normaal netjes in balans zou willen hebben) kunnen in dat geval wat meer aandacht krijgen: ze vliegen op dit moment alle kanten op, je kunt ze niet goed aanmaken of juist niet zo lekker afvoeren. Niet gek dat jij je niet meer jezelf voelt.

Het mooie is: wanneer jij deze genoemde symptomen herkent, weet dan dat er voor jou veel winst te behalen is. Je moet alleen wel eerst onderzoeken waar jouw ‘lek’ zit en waar je lichaam op dit moment behoefte aan heeft. Dit is nou eenmaal voor iedereen anders (we zijn immers allemaal uniek en we hebben allemaal onze eigen gewoontes en gevoeligheden). Ga op onderzoek en je zult er je hele leven profijt van hebben.

Wil je graag weer lekkerder in je vel zitten en je energieker en blijer voelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je juist al zoveel geprobeerd en heb je de moed een beetje opgegeven? Tijdens het HormoonFlow traject duik ik er samen met je in. We onderzoeken waar jouw lichaam behoefte aan heeft, zodat je gericht aan de slag kunt (en je dus ook eerder resultaat gaat zien!), zonder de frustraties van het eindeloos nieuwe dingen proberen.

Wil je een keer vrijblijvend bellen om even kennis te maken en te bespreken of dit traject jou kan helpen? Vraag hier een telefonische afspraak aan.

Leave a Reply