Skip to main content

Misschien ken je cortisol wel als ons “stresshormoon”. Het heeft namelijk een hele belangrijke functie in de stressregulatie. Maar het speelt ook een grote rol in een boel andere lichaamsfuncties. Wist je dat een juiste hoeveelheid cortisol ervoor zorgt dat je elke ochtend uitgerust en wakker je bed uit springt en dat je in de avond gemakkelijk in slaapt valt? Maar ook tijdens gevaarlijke situaties is cortisol actief om ons te waarschuwen, zodat we onszelf in veiligheid kunnen brengen. Een erg belangrijk hormoon dus!

Wanneer dit hormoon uit balans is, kan dat veel vervelende symptomen geven. Moeite hebben om af te vallen of vetopslag rond je middel bijvoorbeeld, maar ook andere hormonale klachten kunnen hiermee te maken hebben.

1. Constante vermoeidheid

Een teveel aan cortisol kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid, zelfs na voldoende rust. Mensen met een hoog cortisolniveau kunnen moeite hebben om ’s ochtends op te staan en gedurende de dag een gebrek aan energie ervaren. Misschien herken je het wel..

2. Slaapproblemen

Ik heb het al even genoemd: het hormoon cortisol is nauw verbonden met je slaap-waakcyclus. Een te hoog niveau kan leiden tot slapeloosheid, moeite met in slaap vallen of doorslapen, en rusteloze nachten.

3. Gewichtstoename rond de buik

Een verhoogd cortisolniveau kan ook leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Dit komt doordat dit stresshormoon de opslag van vet bevordert, met name in de buikholte.

4. Angst en stemmingswisselingen

Cortisol heeft zelfs invloed op de stemming en emoties. Mensen met een hoog cortisolniveau kunnen angstiger, prikkelbaarder of emotioneler zijn dan normaal.

5. Spijsverteringsproblemen

Langdurige stress en een verhoogd cortisolniveau kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals maagpijn, brandend maagzuur, misselijkheid of diarree.

6. Verminderde immuniteit

Terwijl cortisol helpt bij kortetermijnreacties op stress, kan langdurige stress het immuunsysteem juist onderdrukken en de kans op infecties vergroten. Had ik al gezegd dat het veel effect heeft?!

7. Hoge bloeddruk

Langdurige blootstelling aan dit stresshormoon kan leiden tot hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Herken jij deze klachten bij jezelf? Dan is het goede nieuws dat er voor jou veel winst te behalen is. Dit zijn namelijk allemaal klachten waar jij mee aan de slag kunt gaan door jouw cortisolniveau in balans te brengen.

Breng jouw cortisol weer in balans

Wil je graag weer lekkerder in je vel zitten en je energieker en blijer voelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je juist al zoveel geprobeerd en heb je de moed een beetje opgegeven? Tijdens het HormoonFlow traject duik ik er samen met je in. We onderzoeken waar jouw lichaam behoefte aan heeft, zodat je gericht aan de slag kunt (en je dus ook eerder resultaat gaat zien!), zonder de frustraties van het eindeloos nieuwe dingen proberen.

Wil je een keer vrijblijvend kletsen om te bekijken of dit traject ook iets voor jou is? Hier kun je een gratis belafspraak inplannen. Tot snel!

Leave a Reply