Skip to main content

Gelukshormonen spelen een grote rol in het bepalen van onze emoties en stemmingen. Maar welk effect hebben ze eigenlijk? En hoe kun je jouw geluksgevoel vergroten? Ik heb de drie ‘hormonen’: endorfines, serotonine en dopamine voor je op een rij gezet.

Endorfines: onze natuurlijke pijnstiller

Endorfines, die we ook wel “gelukshormonen” noemen, worden vaak geassocieerd met het gevoel van vreugde en plezier. Deze neurotransmitters worden vrijgegeven in reactie op bepaalde prikkels en activiteiten, denk maar aan lichaamsbeweging, pittig eten of zelfs een lachbui. Ze werken als natuurlijke pijnstillers, maar wist je dat ze ook een rol spelen bij het verminderen van stress en het verbeteren van onze algehele gemoedstoestand? Zet die lollige film maar vast aan!

Serotonine: ons feelgood hormoon

Serotonine, ook wel je “feelgood hormoon” genoemd, is betrokken bij het beheersen van onze stemmingen, slaappatronen en eetlust. Is je serotonine niveau erg laag, dan wordt dit vaak geassocieerd met gevoelens van depressie en angst. Voeding, met name voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan zoals bananen en noten, kan de serotonineproductie stimuleren. Zet ze maar vast op je boodschappenlijstje dus! Ook bepaalde activiteiten, zoals blootstelling aan zonlicht, regelmatige lichaamsbeweging en mindfulness, kunnen bijdragen aan een gezonde serotoninebalans.

Dopamine: ons beloningshormoon

Dopamine, het “beloningshormoon,” speelt een belangrijke rol in het ervaren van genot en motivatie. Het wordt vaak geassocieerd met activiteiten zoals eten, seks en het behalen van doelen. Dopamine is niet alleen betrokken bij het ervaren van plezier, maar ook bij het leren en het nemen van beslissingen.

Interactie tussen jouw gelukshormonen

Vaak worden deze gelukshormonen afzonderlijk besproken, maar ze werken eigenlijk nauw samen en ze hebben een boel invloed op elkaar. Bijvoorbeeld, lichaamsbeweging, dat endorfines stimuleert, kan ook de serotonine- en dopamineproductie verhogen. Positieve sociale interacties en het ervaren van leuke activiteiten kunnen een zelfde effect hebben. Maar, goed om te weten: een tekort aan slaap, hoge stressniveaus of verkeerde voeding kan de balans van deze hormonen verstoren.

Ben je benieuwd of jouw geluksstofjes wel voldoende aanwezig zijn en zou je je wel wat lekkerder in je vel willen voelen? Tijdens een vrijblijvende telefonische afspraak kijk ik graag met je mee of het HormoonFlow traject jou verder zou kunnen helpen.

Leave a Reply