Je maag is zuur om je voedsel goed te kunnen verteren en om ongewenste bacteriën tegen te kunnen gaan. Maar maagzuur zorgt er ook voor dat je onder andere vitamine B12 op kunt nemen.
Heb je last van brandend maagzuur dan wordt vaak gedacht dat er te veel maagzuur aanwezig is. Dan worden maagzuurremmers ingezet om dit probleem te verhelpen. Met deze remmers verhelp je op korte termijn het probleem. Maar naar de oorzaak wordt niet gekeken.
Bovendien creëer je hiermee nog andere problemen zoals een verslechterde vertering van voedsel, vermindering van vitamine opname, vermoeidheid e.d.
Toch te weinig maagzuur?
Vaak is bij brandend maagzuur juist sprake van te weinig maagzuur. Maakt je maag onvoldoende zuur aan dan duurt het langer voordat de voeding in je maag de juiste zuurgraad heeft en doorgelaten kan worden naar je darm. De voeding kan dan in je maag gaan rotten en gisten, wat voor oprispingen kan zorgen: het gevoel van brandend maagzuur.
In plaats van naar Rennies grijpen om het brandende gevoel te onderdrukken, is het belangrijk om de maag te ondersteunen en de aanmaak van maagzuur te stimuleren.
Zo kun je dit doen
– Neem de tijd voor je maaltijd. Ruik, kijk en proef. Het helpt je spijsvertering op gang te brengen: zorg dat het water je in de mond loopt. De vertering begint in je mond.
– Drink niet vlak voor of tijdens de maaltijd. Dit verdunt je maagzuur. Neem minimaal een half uur voor de maaltijd en pas een uur daarna drinken.
– Drink in de ochtend een glas lauw water met appelazijn, citroensap of gember.
– Zorg ervoor dat je niet te veel eetmomenten op een dag hebt. Ga voor 3 á 4 maaltijden.
– Vermijd suikers zoveel mogelijk. Ze hebben een negatief effect op de zuurgraad van de maag.
– Acuut brandend maagzuur verminderen? Neem een lepel rauwe havervlokken, zonder water. Deze vlokken binden het zuur en kunnen wat verlichting geven.
Slik je al lang maagzuurremmers? Laat dan ook eens eventuele tekorten aan vitaminen en mineralen testen. Dit kan bijvoorbeeld met een bloedtest, hier help ik je graag bij.