Skip to main content

Heb je hier wel eens van gehoord? Zaden eten om je hormonen in balans te brengen: seed cycling. Hormonen die uit balans zijn, kunnen voor veel vervelende klachten zorgen. Rond de menstruatiecyclus kun je bijvoorbeeld denken aan PMS, PCOS, een onregelmatig cyclus, licht of zwaar bloedverlies of vervelende klachten rondom de (peri)menopauze. Ook pijnlijke borsten of moeilijk zwanger kunnen worden, kan te maken hebben met hormonen die uit balans zijn.

Welke hormonen spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus?

Het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt in je eierstokken. Gedurende je cyclus werkt oestrogeen samen met het hormoon progesteron. Op sommige momenten heb je meer van het ene hormoon en op andere momenten overheerst de ander. Dit is precies hoe het hoort te gaan, je kunt het ook wel zien als een dans die continu doorgaat. Het is belangrijk om deze dans in balans te houden. Deze hormonen spelen samen de hoofdrol in vruchtbaarheid en zwangerschap, maar ook om vrolijk en energiek door het leven te gaan en rust in je lijf te voelen, is het erg belangrijk om deze hormonen lekker te laten dansen.

Wanneer je last hebt van bovengenoemde klachten of wanneer je je menstruatiecyclus wat extra wilt ondersteunen, na bijvoorbeeld het stoppen met anticonceptie, kun je zaden volgens seed cycling inzetten om je hormoonbalans te stimuleren.

Hoe werkt seed cycling?

Je kunt de menstruatiecyclus indelen in twee fasen. De folliculaire fase is de eerste fase. Deze begint met de menstruatie en loopt tot aan de eisprong. Vervolgens start de luteale fase die weer duurt tot dat de menstruatie begint. In beide fases overheersen andere hormonen. In de eerste fase piekt oestrogeen, terwijl in de tweede fase het hormoon progesteron het overneemt. Door de zaden op het juiste moment in de cyclus toe te voegen aan je menu, kun je de hormoonproductie ondersteunen en eventuele overvloed blokkeren.

De buitenkant van de zaden bevatten lignanen, waarmee je overtollige hormonen aan elkaar bindt. De olie in de zaden bevat essentiële vetzuren die de bouwstenen vormen voor de aanmaak van hormonen.

Heb je op dit moment geen cyclus? Dan kun je de stand van de maan aanhouden. De eerste dag van de menstruatie vergelijken we met de nieuwe maan, terwijl de eisprong aan de volle maan wordt gekoppeld.

De eerste fase van je menstruatiecyclus: de eerste dag van de menstruatie tot aan de ovulatie (of van nieuwe tot volle maan).
In deze fase wil je je oestrogeenniveau op een natuurlijke manier verhogen, dit is immer de fase waarin oestrogeen piekt. Dit doe je door elke dag een eetlepel pompoenpitten en versgemalen lijnzaad te nemen. Naast de essentiële vetzuren die als bouwsteen voor hormonen werken, bevatten pompoenpitten veel zink wat de progesteronproductie en de vrijlating hiervan ondersteunt tijdens de tweede fase van de cyclus.

De tweede fase is de ovulatie (eisprong) tot aan de dag voor je menstruatie (of volle tot nieuwe maan).
Eet in deze fase elke dag een eetlepel sesamzaad en zonnebloempitten. Sesamzaadjes bevatten zink en in de zonnebloempitten zit vitamine E, ze helpen beiden de progesteronproductie te stimuleren. Sesamzaad bevat lignanen die helpen om het te veel aan oestrogeen te blokkeren. Het selenium in de zonnebloempitten ondersteunt de lever met de ontgifting wat weer bijdraagt aan de algehele hormonale balans.

Voeg de zaden toe aan je ontbijt, strooi ze over je salade of gooi het als topping over je soep, broodje of cracker. Je kunt ze zelfs over een bakje gesneden fruit strooien. Wees creatief en het zal steeds gemakkelijker worden om de zaden op dagelijkse basis binnen te krijgen.

De moeite waard om te proberen, toch?!

 

Wist je dat je jouw hormoonschommelingen optimaal kunt benutten door te gaan leven volgens je cyclus? Hierdoor kun je jouw energie- en focusmomenten inzetten om veel meer gedaan te krijgen (zonder uitgeput op de bank te belanden)! In mijn ‘Leven volgens je cyclus’ E-book lees je precies hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. 

Leave a Reply