Skip to main content

Al eeuwenlang spoelen mensen hun mond met olie: oil pulling wordt het genoemd. Deze oude Ayurvedische remedie bevordert niet alleen de mondgezondheid, maar heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Door middel van olie kun je allemaal schadelijke bacteriën, schimmels en andere toxinen uit je mond verwijderen. Klinkt niet gek toch? Maar hoe werkt het precies?

Zo werkt Oil pulling

Oil pulling werkt het beste als je net wakker bent en nog niets hebt gegeten of gedronken. Lukt het niet om dit vlak na het opstaan te doen of ben je het vergeten, dan kan het ook later op de dag. Zorg er dan wel voor dat het twee uur na je laatste maaltijd is. Je kunt een potje in de badkamer zetten om het niet te vergeten.

Als je net begint met oil pulling is het een goed idee om te beginnen met een theelepel olie. Deze hoeveelheid kun je later verhogen naar een halve eetlepel.

Neem een hap koudgeperste olie in je mond, zonder dit door te slikken. Trek vervolgens de olie door je hele mond heen, goed door je tanden heen en spoel het rondom je tong. De olie bindt de bacteriën en afvalstoffen aan zich en neemt het mee uit je lichaam. Bouw dit langzaam op tot sessies van 20 minuten. Je kunt bijvoorbeeld ondertussen douchen, je ontbijt bereiden of een klusje in huis doen. Als je klaar bent spuug je de olie uit in een stuk keukenrol of krant die je daarna in de prullenbak gooit. Slik het niet door, het zit vol met toxische stoffen. Spuug de olie niet in je gootsteen, het kan voor verstopping zorgen.

Na de oil pulling kun je je mond spoelen met wat water met een beetje Himalaya zout of je tanden licht na poetsen met je tandenborstel. Drink gedurende de dag voldoende water om je lichaam verder te reinigen.

Welke olie gebruik je?

Je kunt kiezen voor verschillende soorten olie, let er hierbij wel op dat je voor een biologische koudgeperste en ongeraffineerde olie gaat. Denk aan kokosolie, olijfolie, sesamolie of lijnzaadolie. Wissel ze eens af om de voordelen van de verschillende oliën te kunnen benutten.

Wat zijn de voordelen?

Ontgifting
De olie vangt niet alleen de bacteriën die er op dat moment in je mond ronddwalen. Het slijmvlies in je mond zorgt ervoor dat je gemakkelijk stoffen op kunt nemen (door medicatie onder je tong te smelten bijvoorbeeld), dit werkt ook de andere kant op. Het slijmvlies kan ook stoffen afgeven. Dankzij het spoelen met de olie, zal het slijmvlies giftige stoffen uit je lichaam afgeven zodat ze in de olie terecht komen. Door de olie uit te spugen, raak je de gifstoffen kwijt en kunnen ze geen ellende in je lichaam meer veroorzaken. Een goede manier om je lichaam te ontgiften dus.

Betere mondgezondheid
De olie die door je mond spoelt trekt bacteriën aan die voor een slechte adem kunnen zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat het spoelen met olie hetzelfde effect op de adem heeft als spoelen met chloorhexadine. Ook kan de olie de hoeveelheid tandplaque in de mond verminderen, het heeft het een ontstekingsremmend en antibacterieel effect en het kan zelfs je tandvlees gezonder maken en zorgen voor wittere tanden.

Hormonale balans
Omdat je dankzij oil pulling afvalstoffen kwijt kunt raken, hoeft je lever deze stoffen niet onschadelijk te maken. Hierdoor kan je lever aan de slag met zijn andere taken, die zeer belangrijk zijn voor het in balans brengen van je hormonen. Het spoelen met olie kan dus ondersteunen bij het in balans brengen van je lichaam.

Nog veel meer gezondheidsvoordelen
Dankzij de ontgiftende werking zijn de voordelen erg uiteenlopend. Het kan zorgen voor meer energie en een zuivere huid. Ook kan het spoelen met olie een bijdrage leveren aan het verminderen van migraine, hoofdpijn en astmaklachten, maar ook bij vermindering van allergieën en hooikoorts. Het kan zelfs ondersteunen bij gewichtverlies.

Het nadeel van spoelen met olie
Toen ik voor het eerst dapper een lepel kokosolie in m’n mond stak, wist ik niet hoe snel ik het weer uit wilde spugen. Ik vond het zacht gezegd erg smerig om een hap olie in m’n mond te hebben. Langer dan een paar seconden hield ik het niet vol. Een paar jaar later kwam ik met toeval oil pulling weer tegen en hoorde ik hoeveel voordelen het heeft. Dit keer was ik vastberaden en heb ik dapper doorgezet, sindsdien start ik elke dag met een hapje kokosolie terwijl ik me klaarmaak om de dag te beginnen. Hoe vaker je het doet, hoe meer je eraan went en hoe makkelijker het wordt!

 

Wil je nog meer doen om je lichaam van binnenuit te reinigen? Drink eens brandnetelthee. Hier lees je waarom dit zo goed is. 

Leave a Reply