Skip to main content

Oh, die hormonen! Ze zijn zo belangrijk voor onze gezondheid, maar oh, zo complex. Vooral bij vrouwen! Ik wil het in dit artikel specifiek met je hebben over het hormoon oestrogeen. Misschien heb je wel eerder gehoord dat oestrogeen een grote rol speelt in de menstruatiecyclus, maar wist je dat het ook invloed heeft op veel andere aspecten van onze gezondheid? Van stemming tot botdichtheid, een heleboel dus.

Een disbalans in oestrogeen kan voor een boel vervelende hormonale klachten zorgen. Maar hoe kun je dit bij jezelf herkennen? Even verder lezen, dan help ik je mee!

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is een groep hormonen, waaronder oestradiol, oestron en oestriol, die in het vrouwelijk lichaam worden geproduceerd. Ze zijn trouwens ook in kleinere hoeveelheden aanwezig bij mannen. Deze hormonen hebben invloed op de groei en ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruatiecyclus en nog veel meer. Het is belangrijk dat je dit hormoon goed kunt aanmaken én dat je de overtollige hormonen weer goed af kunt breken. Heeft jouw lijf hier moeite mee? Dan kun je dat onder andere hieraan merken:

Tekenen van een oestrogeen disbalans

  1. Onregelmatige menstruatiecyclus: Een van de meest voor de hand liggende tekenen van een oestrogeen disbalans bij vrouwen is een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit kan zich uiten als zware, onvoorspelbare of overmatige menstruatiebloedingen. Misschien heb jij hier ook last van.
  2. Humeurwisselingen: Een disbalans in oestrogeen kan invloed hebben op de neurotransmitters in de hersenen, wat kan leiden tot stemmingswisselingen, depressie en angst.
  3. Opvliegers en nachtelijk zweten: Dit zijn veelvoorkomende symptomen van een laag oestrogeenniveau tijdens de menopauze.
  4. Gewichtstoename: Sommige vrouwen merken gewichtstoename op, vooral rond de buikstreek, als gevolg van een oestrogeendisbalans.
  5. Veranderingen in de borsten: Oestrogeen kan invloed hebben op de borstweefsel, wat kan leiden tot gevoeligheid, pijn of knobbels.

Oorzaken van een oestrogeen disbalans

  1. Menopauze: De overgang naar de menopauze is een natuurlijke oorzaak van een afname van oestrogeen bij vrouwen.
  2. Stress: Chronische stress kan de hormoonbalans verstoren, waaronder de balans van oestrogeen.
  3. Slechte voeding: Een dieet dat rijk is aan bewerkt voedsel en arm aan voedingsstoffen kan hormonale disbalansen veroorzaken. Ben je benieuwd of jij de juiste voeding binnenkrijgt? Je kunt het meten met een bloedtest. Hierbij onderzoeken we onder andere of jij voedingstekorten of intoleranties hebt. Meer info vind je hier. 
  4. Gewichtstoename: Oestrogeen wordt in vetweefsel opgeslagen, dus overgewicht kan ook de hormoonbalans beïnvloeden.
  5. Medicatie: Sommige medicijnen, zoals hormonale anticonceptie of hormoonvervangende therapie, kunnen oestrogeenniveaus beïnvloeden.

Hoe herstel je de balans in je hormonen?

Het herstellen van een oestrogeen disbalans kan erg ingewikkeld zijn. Elk lijf is namelijk uniek en heeft andere triggers. Overweeg om ondersteuning te zoeken bij het werken aan jouw hormoonbalans.

Hier zijn alvast een paar stappen die je op weg zouden kunnen helpen:

  1. Dieet: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en volkoren granen om je hormonen in evenwicht te houden. Zoek uit of je voedingsintoleranties of tekorten hebt en pas hier je voedingspatroon op aan.
  2. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het beheren van hormonale niveaus en het verminderen van stress.
  3. Stressmanagement: Leer stressverminderings- en ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie en diepe ademhaling.
  4. Professioneel advies: Raadpleeg een orthomoleculair arts of hormoontherapeut voor gericht advies. Benieuwd hoe een traject eruit ziet? Hier vind je wat meer informatie over het HormoonFlow traject. 

Het is goed om te weten dat hormoonbalans van persoon tot persoon verschilt, en wat voor je buurvrouw fantastisch werkt, werkt jou misschien juist tegen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en uit te zoeken wat bij jou past. Leer de signalen van je lichaam kennen. 🙂

Leave a Reply