Skip to main content

De zon laat zich steeds vaker zien en we komen massaal meer buiten. Heerlijk, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijk zijn en leiden tot vroegtijdige huidveroudering en andere huidproblemen. Gelukkig zijn er een boel natuurlijke manieren om je huid te beschermen tegen de zon zonder schadelijke chemicaliën of synthetische zonnebrandcrèmes te gebruiken. Deze crèmes kunnen namelijk veel ellende in je hormoonbalans veroorzaken. Ga eens met deze tips aan de slag om verbranden door de zon te kunnen voorkomen.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten

Voedingsmiddelen zoals bessen, groene bladgroenten, wortels en tomaten bevatten antioxidanten die je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Deze voedingsmiddelen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en verminderen ontstekingen in de huid. Houd in je hoofd: voeding wat vlekken geeft als je het op je bank laat vallen bevat vaak een boel antioxidanten.

Vitamine C en E voor bescherming tegen de zon

Vitamine C en E hebben beide krachtige antioxiderende eigenschappen en kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door de zon. Voeg voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, kiwi, noten, zaden en avocado’s toe aan je dieet om je inname van deze vitamines te verhogen.

Drink voldoende water

Hydratatie is essentieel voor een gezonde huid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je huid gehydrateerd te houden, vooral tijdens warme zomerdagen. Water helpt ook bij het verwijderen van toxines uit je lichaam en ondersteunt de natuurlijke huidbarrière.

Zorg voor een gezonde vetzuurbalans

Een ongezonde vetzuurbalans, met name een overmaat aan omega-6-vetzuren ten opzichte van omega-3-vetzuren, kan leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie in het lichaam. Dit kan de huidreactie op zonlicht beïnvloeden en het risico op verbranding vergroten. Benieuwd naar jouw vetzuurbalans? Je kunt dit goed in kaart brengen met de EMB bloedtest.

Gebruik natuurlijke zonnefilters

Sommige natuurlijke oliën, zoals kokosolie, frambozenzaadolie en wortelzaadolie, hebben natuurlijke zonnefilterende eigenschappen. Breng een dun laagje van deze oliën aan op je huid voordat je naar buiten gaat om een extra laagje bescherming te bieden. Laat je huid hier wel rustig aan wennen en bouw het langzaam op.

Aftersun-verzorging

Als je toch wat verbrand bent door de zon, gebruik dan natuurlijke aftersun-verzorging om je huid te kalmeren en te hydrateren. Aloe vera-gel is een uitstekende natuurlijke optie, omdat het ontstekingsremmende en helende eigenschappen heeft. Breng een dunne laag aloe vera-gel aan op de verbrande huid en herhaal dit indien nodig. Daarnaast kunnen komkommerplakjes of een koude kompres helpen om de warmte uit de huid te halen en verlichting te bieden. Vergeet ook niet om voldoende te drinken en vitamines aan te vullen.

Hoe reageert jouw huid op de zon

Iedereen heeft een uniek huidtype en reageert anders op de zon. Luister naar je huid en observeer hoe deze reageert op blootstelling aan de zon. Als je merkt dat je huid gevoelig is of snel verbrandt, neem dan extra voorzorgsmaatregelen en beperk je tijd in de zon.

Gebruik natuurlijke zonnebrandmiddelen

Hoewel het belangrijk is om de zon op een natuurlijke manier te benaderen, zijn er situaties waarin extra bescherming nodig is. Kies in die gevallen voor natuurlijke zonnebrandmiddelen met minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten leggen een beschermende laag op de huid en reflecteren de schadelijke stralen van de zon. Gebruik hormoonproof zonnebrand. Zoals Earth Line en Dr. Jetske Ultee.

Het beschermen van je huid tegen de zon is belangrijk om vroegtijdige huidveroudering, zonneschade en andere huidproblemen te voorkomen. Door natuurlijke methoden toe te passen, zoals het eten van voedingsmiddelen met antioxidanten, het gebruik van natuurlijke zonnefilters en het dragen van beschermende kleding, kun je op een gezonde manier zorgen voor je huid. Vergeet niet om goed naar je huid te luisteren en indien nodig professioneel advies in te winnen. Zo kun je het hele jaar door genieten van een gezonde, stralende huid en kun je lekker veel buiten zijn.

Geniet van de zon!

Leave a Reply