Skip to main content

Wist je dat zo’n 80% van de vrouwen wel eens last heeft van menstruatieklachten? Wat mij betreft veel te veel! En juist omdat er zoveel vrouwen zijn die deze klachten herkennen, zijn we het normaal gaan vinden. ‘Dat hoort er nou eenmaal bij’, of ‘dat heb ik al sinds mijn eerste menstruatie hoor’ krijg ik zo vaak te horen en dit vind ik echt zonde. Want als er iets is waar we wat mij betreft niet aan hoeven te wennen, zijn het deze klachten! Ze hangen namelijk sterk samen met hormonale veranderingen. Je kunt ze dus verminderen door je hormonen in balans te brengen. Maar welke menstruatieklachten zijn dan ‘normaal’ en wanneer het prettig is om medische hulp te zoeken?

Even een opfrisser. Zo ziet een gemiddelde menstruatiecyclus eruit

  • Menstruatie: Dit is de eerste fase van de menstruatiecyclus en begint op de eerste dag van de menstruatiebloeding. Gemiddeld duurt deze fase ongeveer 3 tot 7 dagen, maar dit kan variëren van persoon tot persoon.
  • Folliculaire fase: Na de menstruatie begint de folliculaire fase. Gedurende deze fase rijpen de eicellen in de eierstokken onder invloed van hormonen. Gemiddeld duurt deze fase ongeveer 10 tot 16 dagen.
  • Ovulatie: Dit is het hoogtepunt van de menstruatiecyclus. Tijdens de ovulatie komt er een eicel vrij uit de eierstok. Dit gebeurt meestal ongeveer halverwege de cyclus. De gemiddelde duur van de ovulatie is ongeveer 24 tot 48 uur.
  • Luteale fase: Na de ovulatie begint de luteale fase. Tijdens deze fase bereidt het lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal het baarmoederslijmvlies worden afgebroken en begint de menstruatie opnieuw. De gemiddelde duur van de luteale fase is ongeveer 10 tot 16 dagen.

Wat is normaal tijdens de menstruatie?

Wat als normaal wordt beschouwd qua bloedverlies, duur en consistentie van de menstruatiebloeding kan variëren per persoon. Over het algemeen kun je deze richtlijnen aanhouden.

Bloedverlies

Gemiddeld wordt een bloedverlies van 20-80 milliliter als normaal beschouwd. Dit komt overeen met ongeveer 4-8 volle maandverbanden of tampons per menstruatieperiode. Het bloedverlies kan gedurende de menstruatieperiode variëren. Als je regelmatig enorme hoeveelheden bloedverlies ervaart of als het bloedverlies je dagelijkse activiteiten verstoort, is het raadzaam om contact op te nemen met een (orthomoleculair) hormoontherapeut.

Menstruatieduur

Een normale menstruatie duurt meestal tussen de 3 en 7 dagen. Menstruaties die korter dan 2 dagen duren of langer dan 7 dagen duren, kunnen als ongewoon worden beschouwd. Het is goed om te weten dat de duur van de menstruatie kan variëren naarmate je ouder wordt en als reactie op verschillende factoren, zoals hormonale schommelingen en gezondheidsproblemen.

Consistentie

Menstruatiebloed kan variëren in consistentie, van dun en waterig tot dikker en stolselachtig. Het is normaal om kleine stolsels in het bloed te zien, vooral tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Als de bloedstolsels groot zijn en gepaard gaan met ernstige pijn of andere symptomen, kan dit wijzen op een onderliggend probleem en is het goed om dit te laten controleren.

Bij welke menstruatieklachten is het goed om langs een (orthomoleculaire) hormoontherapeut of arts te gaan?

Overmatig bloedverlies: Verlies je veel meer bloed dan hierboven beschreven? Dan kan dit te maken hebben met een disbalans in je hormonen.

Onregelmatige menstruatie: Is jouw menstruatiecyclus erg onregelmatig? Zoek dan eens uit wat hier de oorzaak van is.

Ernstige pijn en krampen: Wanneer menstruatiepijn en -krampen zo ernstig zijn dat ze je dagelijkse activiteiten beïnvloeden, kan er sprake zijn van een onderliggende medische aandoening. Je hoort geen paracetamol nodig te hebben om de dag door te komen!

Abnormale veranderingen: Als je merkt dat je menstruatiepatroon aanzienlijk verandert, zoals plotselinge hevige bloedingen, uitblijvende menstruatie of ongewoon lange menstruatieperiodes.

Intense pijn: Als de pijn en krampen ondraaglijk worden en niet kunnen worden verlicht met huisremedies of pijnstillers.

Andere zorgwekkende symptomen: Als je andere zorgwekkende symptomen ervaart, zoals duizeligheid, flauwvallen, onverklaarbaar gewichtsverlies of ernstige stemmingsveranderingen.

Het is belangrijk om je eigen lichaam en menstruatiepatroon te leren kennen om te kunnen bepalen wat als normaal wordt beschouwd voor jou. Als je twijfels of zorgen hebt over je menstruatieklachten, aarzel dan niet om medische hulp te zoeken en met een zorgverlener te praten om de oorzaak te achterhalen en passende behandelingen te bespreken. Kijk ook eens of het HormoonFlow traject iets voor je is. Wil je graag even overleggen voordat je het traject induikt? Hier kun je een vrijblijvende telefonische afspraak aanvragen. 

Leave a Reply