Wil je op een simpele manier een berg waardevolle voedingsstoffen toevoegen aan je menu? Ga aan de slag met kiemen! Ze zijn ontzettend gezond en erg makkelijk zelf te kweken. Geen groene vingers hebben of in een flatje op 5 hoog wonen is geen excuus meer. Kiemen kweken is super simpel en kan gewoon gedaan worden vanuit je keuken. Maar laten we eens beginnen bij het begin.
Wat zijn kiemen eigenlijk?
Kiemen zijn hele kleine plantjes, oftewel de uitlopers van zaden. Ze zitten eigenlijk net tussen het zaadje en plantje in, maar bevatten ontzettend veel voedingsstoffen. Meer nog dan wanneer je de zaden zelf zou opeten. Bovendien zijn ze voor ons lichaam veel beter te verteren en kunnen we de voedingsstoffen goed opnemen.
Kiemen zitten nog vol met levensenergie omdat ze blijven groeien totdat je ze opeet. Afhankelijk van welke soort kiemen je kiest kun je gemakkelijk extra vitaminen, mineralen, enzymen, vezels en proteïnen binnenkrijgen.
Kiemen zijn veel gezonder dan gewone groentes
Groentes zijn erg gezond. Maar vergeet niet dat we ze vaak verwerken in gerechten, snijden, koken en delen zoals de schil of stronk verwijderen. Op deze manier gaat een deel van de voedingsstoffen verloren. Kiemen eet je in z’n geheel, maar dat is niet het enige verschil. Kiemen kunnen wel 20 tot 50 keer zoveel voedingsstoffen bevatten als de volwassen variant van diezelfde groente. Alle voedingsstoffen die in de uiteindelijke plant aanwezig zullen zijn, zitten al in de kiemgroente. Broccoli is hier een mooi voorbeeld van. 30 gram broccolikiemen bevat namelijk net zoveel gezonde stoffen als 600 gram broccoli. En echt waar, deze waardevolle stoffen wil je absoluut binnenkrijgen! Ze spelen namelijk een belangrijke rol in het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten.
Kiemgroenten zitten bomvol antioxidanten
Antioxidanten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Ze helpen namelijk om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in ons lichaam aan bijvoorbeeld cellen of weefsels. Onder andere toxische stoffen in onze voeding, maar ook stress, luchtverontreiniging en alcohol vergroten de hoeveelheid vrije radicalen in ons lichaam. Het is belangrijk om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen om deze vrije radicalen onschadelijk te maken, omdat het de veroudering bevordert en in verband wordt gebracht met onder andere kanker en schade aan het zenuwstelsel.
Hoe maak ik mijn eigen kiemgroenten?
Kiemen koop je kant en klaar in de winkel, maar nog leuker: ga zelf aan de slag met het kiemen van allemaal verschillende zaden. Denk aan alfalfa-, broccoli- of fenegriekzaden.
Wat heb je nodig?
- Een kiempotje of een glazen potje en een kaasdoek met elastiekje. Dit potje werkt supergoed voor het kweken van je eigen kiemen.
- Kiemzaden: kies voor biologische zaden.
- Water.
Doe een eetlepel zaadjes in het potje en voeg wat lauw water toe. Giet na ongeveer 10 minuutjes het water eruit (dit gaat het makkelijkst met een gaasdekseltje of een stuk kaasdoek als ‘deksel’. Met een elastiekje kun je de doek mooi vastbinden).
Spoel de zaden vanaf nu 2 a 3 keer per dag om en giet het water goed af. Afhankelijk van het soort zaden heb je na 5 a 7 dagen heerlijke, gezonde kiemen.
Sommige kiemsoorten kun je kweken in een speciaal kiembakje of zelfs op een stukje vochtig keukenpapier.
Nog een paar tips:
- Kweek de kiemen op kamertemperatuur.
- Zorg voor voldoende (dag)licht.
- Laat de zaden tussen het spoelen door goed luchten. Als je met een kaasdoek werkt, kun je deze er tussen het spoelen door eventueel vanaf halen.
- Spoel ze elke dag om, anders heb je kans dat er schimmel in komt.