Skip to main content

“Hebben mannen ook hormonen of zelfs wel eens hormonale problemen?”

Deze vraag krijg ik geregeld en het antwoord is: ja! Mannen en vrouwen hebben veel dezelfde hormonen. Toch zijn er grote hormonale verschillen tussen beide geslachten. Ze kunnen leiden tot verschillen in gedrag, fysieke kenmerken en gezondheidsrisico’s. Mannen reageren nou eenmaal anders op hormoonveranderingen dan vrouwen.

Het ‘mannelijke’ hormoon testosteron

Testosteron is een hormoon dat voornamelijk in de testikels van mannen wordt geproduceerd en in veel lagere hoeveelheden bij vrouwen wordt geproduceerd in de eierstokken. Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken zoals gezichtshaar, lagere stemmen en spiermassa. Het speelt ook een rol bij de libido en seksuele functie. Bij de man is het niveau van testosteron hoger dan bij vrouwen, wat kan bijdragen aan de seksuele verschillen tussen de twee geslachten.

Het ‘vrouwelijke’ hormoon oestrogeen

Oestrogeen is een hormoon dat in hogere niveaus bij vrouwen voorkomt. Het wordt geproduceerd in de eierstokken, maar ook in kleine hoeveelheden in de bijnieren en het vetweefsel. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de reproductieve gezondheid van vrouwen, met name bij de menstruatiecyclus en de zwangerschap. Het speelt ook een rol bij de botgezondheid en het cholesterolmetabolisme.

Progesteron

Progesteron is ook een hormoon dat meer bij vrouwen voorkomt. Het wordt geproduceerd in de eierstokken en speelt een belangrijke rol bij de zwangerschap. Progesteron bereidt het lichaam van de vrouw voor op de zwangerschap en ondersteunt de zwangerschap als het eenmaal is begonnen. Het hormoon kan ook een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel.

Naast deze geslachtshormonen zijn er andere hormonen die verschillende effecten hebben. Bijvoorbeeld cortisol, een stresshormoon, kan in hogere hoeveelheden voorkomen bij vrouwen en kan bijdragen aan de verschillen in hoe mannen en vrouwen omgaan met stress.

Hormoonveranderingen

Ook de reactie op hormoonveranderingen kan verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen ervaren namelijk vaak maandelijkse hormoonveranderingen als gevolg van de menstruatiecyclus, wat kan leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid en andere symptomen. Mannen hebben over het algemeen minder hormoonveranderingen en de veranderingen die ze ervaren, zijn meestal geleidelijker en minder uitgesproken. Een groot verschil dus!

Hormonale disbalans bij mannen

Hoewel het minder vaak voorkomt dan bij vrouwen, hebben mannen ook hormonen die hun lichaam en geest beïnvloeden. Hormonale klachten bij mannen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een teveel of te kort aan bepaalde hormonen, zoals testosteron. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtsveranderingen en seksuele disfunctie.

Andere hormonale aandoeningen die bij mannen voorkomen zijn bijvoorbeeld gynaecomastie (borstvorming), prostaatproblemen en osteoporose. Het is daarom belangrijk dat mannen ook aandacht besteden aan hun hormonale gezondheid en eventuele klachten bespreken met een orthomoleculair hormoontherapeut. Een EMB bloedtest kan je inzicht geven in de disbalans in jouw lichaam. Ja, deze test kun je ook aanvragen als je een man bent!

Leave a Reply