Voedingstekorten komen vaker voor dan je denkt. En dat in een land waar we juist ontzettend gemakkelijk aan voeding kunnen komen. Bij voedingstekorten krijgt je lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Er zijn helaas een boel oorzaken waardoor dit kan gebeuren.
Hierdoor kunnen deze voedingstekorten ontstaan:
Slechte voeding
Onvoldoende inname van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, kan leiden tot een tekort in het lichaam. Niet moeilijk trouwens, aangezien het grootste deel van het eten in de supermarkt tegenwoordig bewerkt is. De gezonde voedingsstoffen zitten er nauwelijks nog in.
Dieetbeperkingen
Diëten die bepaalde voedselgroepen uitsluiten, zoals veganisme, kunnen het risico op voedingstekorten verhogen als er geen alternatief wordt gegeten. Daarom is het extra belangrijk om erop te letten dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.
Malabsorptie
Aandoeningen die de opname van voedingsstoffen door het lichaam belemmeren, zoals coeliakie, kunnen leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Werkt je darm niet goed? Dan kunnen een boel gezonde stoffen niet opgenomen of aangemaakt worden.
Medicatiegebruik
Sommige medicijnen kunnen de opname van bepaalde voedingsstoffen door het lichaam beïnvloeden, wat kan leiden tot een tekort. Gebruik van de anticonceptiepil zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je sneller voedingstekorten oploopt.
Alcoholisme
Overmatig alcoholgebruik kan de opname van voedingsstoffen door het lichaam beïnvloeden en leiden tot een tekort.
Zwangerschap en borstvoeding
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben mogelijk extra voedingsstoffen nodig om aan de behoeften van de groeiende foetus of baby te voldoen. Probeer een voedingstekort te voorkomen door voldoende gezonde voeding te eten en dit eventueel aan te vullen met een supplement.
Ouder worden
Oudere mensen kunnen een verminderde eetlust en veranderingen in de stofwisseling hebben, waardoor het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen toeneemt.
Bodemverarming
Voedingstekorten kunnen ook ontstaan door bodemverarming. Als de bodem waarop voedsel wordt verbouwd, niet voldoende voedingsstoffen bevat, kan het voedsel dat op die bodem groeit ook tekorten vertonen. Dit kan leiden tot een gebrek aan essentiële voedingsstoffen in het dieet van mensen die dit voedsel eten. Want wat niet in de bodem zit, komt ook niet in je voeding (en in jouw lijf) terecht.
De risico’s van voedingstekorten
Voedingstekorten kunnen verschillende risico’s en bijbehorende klachten met zich meebrengen, afhankelijk van de specifieke voedingsstof die ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Gebrek aan vitamines en mineralen kan leiden tot verminderde immuniteit en een verhoogd risico op ziekten en infecties.
- Een tekort aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken, wat kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en een verminderd vermogen om fysieke activiteiten uit te voeren.
- Onvoldoende inname van calcium en vitamine D kan leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op osteoporose.
- Gebrek aan essentiële vetzuren kan leiden tot huidproblemen, groeivertraging en verminderde cognitieve functies.
- Onvoldoende inname van koolhydraten kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd vermogen om mentale taken uit te voeren.
- Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierzwakte, verlies van spiermassa en een vertraagde genezing van verwondingen.
- Voedingstekorten kunnen invloed hebben op hormonen in het lichaam, omdat veel hormonen worden geproduceerd uit voedingsstoffen in ons dieet.
Ben jij benieuwd of je voedingstekorten hebt? Met de EMB-bloedtest kun je dit heel goed in kaart brengen. Hierbij meten we niet alleen jouw vitaminen en mineralen status, we kijken ook naar je vetzuurbalans, toxische stoffen en meer. Hier vind je meer informatie over de EMB-bloedtest.