Skip to main content

Veel vrouwen gebruiken een hormoonspiraal. Vooral vanwege de langdurige werking en betrouwbaarheid wordt hier vaak voor gekozen. Maar wat is precies het effect van de hormoonspiraal op je hormoonbalans? Hier krijg ik vaak vragen over. Daarom in dit artikel wat meer informatie over de effecten van dit spiraaltje.

Lokaal effect van de hormoonspiraal

De hormoonspiraal geeft lage doses van het hormoon progestageen af in de baarmoeder. Dit hormoon heeft voornamelijk een lokaal effect op het slijmvlies van de baarmoeder, waardoor het dikker wordt en het moeilijker wordt voor sperma om de eicel te bereiken.

Systemisch effect

Hoewel de hormoonspiraal lage doses hormonen afgeeft, kunnen deze hormonen toch in je bloedbaan terechtkomen en een systemisch effect hebben op je lichaam. Dit kan bij sommige vrouwen leiden tot veranderingen in de hormoonbalans, zoals een verminderde productie van oestrogeen en progesteron. Het is wel belangrijk op te merken dat de hormoonspiraal over het algemeen minder hormonen afgeeft dan andere hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil. Omdat alle hormonen met elkaar samenwerken, kan ook deze lagere dosis een boel effect hebben op de rest van je hormonen.

Individuele reactie op je hormonen

Het effect van de hormoonspiraal op je hormoonbalans verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen ervaren weinig tot geen veranderingen in hun hormoonbalans, terwijl anderen gevoeliger kunnen zijn voor de hormonen die worden afgegeven. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en eventuele veranderingen in symptomen of stemmingen te herkennen. Als je je zorgen maakt of veranderingen merkt, is het zeker te adviseren om dit met je (orthomoleculaire) arts of hormoontherapeut te bespreken.

Bijwerkingen van de hormoonspiraal

Net als andere hormonale anticonceptiemethoden kan de hormoonspiraal bijwerkingen hebben. Deze kunnen variëren van tussentijdse bloedingen en stemmingswisselingen tot hoofdpijn, acne en gewichtsveranderingen. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn voor deze klachten! Herken je deze klachten? Zoek dan zeker uit wat de onderliggende oorzaak is. Met het HormoonFlow traject kun je dit goed in kaart brengen. 

Belangrijk

Hoewel de hormoonspiraal lage doses hormonen afgeeft, kan het toch effect hebben op je hormoonbalans. Het is belangrijk om je bewust te zijn van eventuele veranderingen in je lichaam en eventuele bijwerkingen die je ervaart. Door goed te overleggen met je arts of hormoontherapeut, kun je samen de beste anticonceptiemethode vinden die past bij jouw behoeften en hormonale balans.

Heb je het gevoel dat de hormoonspiraal je heel gemakkelijk wordt voorgeschreven, vraag dan zeker door of ga zelf op onderzoek uit. Voor sommige vrouwen is dit spiraal de beste keuze als het gaat om anticonceptie, voor anderen kan het juist voor hormonale ellende zorgen.

Leave a Reply