Skip to main content

Ik krijg regelmatig vrouwen in mijn praktijk die te maken hebben met hormonale acne. Niet gek, want wist je dat zo’n 50% van de vrouwen tot 29 jaar hier last van heeft? Met de leeftijd neemt dit percentage wel wat af.

Bij vrouwen komt hormonale acne vaak voor tijdens bepaalde levensfasen waarin hormonale veranderingen optreden, zoals tijdens de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap, perimenopauze en menopauze. Misschien heeft dit bij jou ook wel invloed. Tijdens deze periodes kunnen schommelingen in hormoonspiegels de talgproductie verhogen, wat kan leiden tot verstopte poriën en acne-uitbarstingen. Help!

Je bent dus zeker niet de enige! Hormonale acne is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het onder controle te krijgen en je zelfvertrouwen terug te winnen.

Wat is hormonale acne?

Deze vorm van acne wordt veroorzaakt door schommelingen in hormoonspiegels, vooral van androgenen zoals testosteron. Deze hormonen stimuleren de talgklieren in je huid om meer talg te produceren, wat kan leiden tot verstopte poriën en ontstekingen, wat resulteert in puistjes en mee-eters.

Dus, hoe pak je hormonale acne aan? Hier kun je mee beginnen:

Voed je huid van binnenuit

Een gezond dieet kan wonderen doen voor je huid. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten en vette vis. Vermijd suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze de hormonale balans kunnen verstoren en ontstekingen kunnen verergeren. Zoek ook eens uit of je voedingsintoleranties hebt, deze kunnen ook een nadelig effect op je huid hebben. Deze bloedtest kan je meer inzicht geven. 

Kies voor goede huidverzorgingsproducten

Ga voor huidverzorgingsproducten die specifiek zijn geformuleerd voor acne-gevoelige huid en die je hormoonbalans niet verstoren. Kies een goede skincare routine en sla deze niet over.

Streef naar hormonale balans

Ga aan de slag met je hormoonbalans. Zoek uit waar de oorzaak van jouw hormonale klachten ligt. Wanneer je hier inzicht in krijgt, kun je hier de komende tijd rekening mee houden. Weet dat hormonale anticonceptie de klachten misschien op korte termijn kan onderdrukken, maar je haalt de oorzaak er niet mee weg. Liever eerst de basis aanpakken dus!

Verminder stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je hormonen en je huidconditie verergeren. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, of gewoon tijd doorbrengen met activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken.

Heb geduld (hoe moeilijk het ook is)

Het kan even duren voordat je verbetering ziet, dus wees geduldig en blijf consistent met je huidverzorgingsroutine en geef jezelf de tijd om je hormoonbalans te verbeteren.

Geen idee hoe je jouw hormonale balans écht kunt verbeteren? Kijk eens naar het HormoonFlow traject. Hierin onderzoek ik als hormoontherapeut samen met jou de echte oorzaak van je klachten. In dit traject ga je dus met de basis aan de slag, we gaan natuurlijk geen korte termijn ‘pleisters plakken’, maar aan de slag voor verbetering op lange termijn!

Leave a Reply