Skip to main content

Ik ben een tijd geleden flink in paniek geweest. Mijn haar viel uit, het werd dunner en ik was oprecht bang dat er niets meer over zou blijven. Dan deed ik het maar in een staart of ik had gewoon de hele dag een muts op. Maar ja, in de zomer is dat toch niet ideaal. Gelukkig kwam ik erachter dat je hormonen een grote rol spelen in je haargroei en in de gezondheid van je haar. En dus ook hoe vol het is! Tegenwoordig heb ik weer een volle bos haar en het is langer dan het in tijden geweest is.

Hoe zit dat nou eigenlijk? Die rol tussen je hormonen en je haargroei?

Hormonen spelen een belangrijke rol bij de haargroei en -gezondheid. Hier zijn een paar hormonen die het haar kunnen beïnvloeden:

Testosteron

Testosteron kan worden omgezet in dihydrotestosteron (DHT), wat de haargroei kan verminderen en leiden tot haaruitval bij mannen en vrouwen.

Oestrogeen

Oestrogeen helpt bij het reguleren van de haargroei en kan bijdragen aan een vollere haardos. Vrouwen ervaren soms haarverlies tijdens de menopauze, wanneer oestrogeenniveaus dalen.

Progesteron

Een laag progesterongehalte kan leiden tot haaruitval, terwijl hoge niveaus juist bijdragen aan gezond haar. Het is tegenwoordig helaas een stuk gemakkelijker om een tekort te hebben van dit hormoon.

Cortisol

Langdurige blootstelling aan stress en hoge cortisolniveaus kunnen bijdragen aan haarverlies en dunner wordend haar. Stress heeft een heel groot effect op je hormoonbalans.

Schildklierhormonen

Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling en kunnen een effect hebben op de haargroei en -gezondheid. Een overactieve of onderactieve schildklier kan leiden tot haarverlies en dunner wordend haar.

Ben je benieuwd waar bij jou de oorzaak ligt en hoe je dit aan kunt pakken? In het HormoonFlow programma zoek ik het samen met je uit (en vertel ik je precies wat je kunt doen om die volle bos haar weer terug te krijgen!)

Leave a Reply