Skip to main content

Ons lichaamsgewicht wordt beïnvloed door een boel factoren. Denk aan voeding, lichaamsbeweging en genetica. Maar wist je dat hormonen ook een cruciale rol spelen? Hormonen zijn chemische boodschappers in ons lichaam die verschillende processen reguleren, waaronder stofwisseling, vetopslag en eetlust. Hier lees je op welke manier jouw hormonen invloed hebben op je gewicht (en dus ook op de mogelijkheid om te kunnen afvallen!).

Het effect van insuline op je gewicht

Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier en een sleutelrol speelt in het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Een disbalans in insuline kan leiden tot insulineresistentie, waarbij je lichaamscellen minder goed reageren op insuline. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Het zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel door het vermijden van suikerrijke voeding en het kiezen van complexe koolhydraten kan helpen om insuline in balans te houden.

Leptine, Ghreline en je hongergevoel

Dit zijn hormonen die betrokken zijn bij het reguleren van de eetlust en het verzadigingsgevoel. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen en geeft het signaal aan je hersenen dat je vol zit, terwijl ghreline het hongergevoel stimuleert. Een verstoring in de balans tussen deze hormonen kan leiden tot overeten en gewichtstoename.

Cortisol, Stress en gewichtstoename

Cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon, wordt geproduceerd door de bijnieren en speelt een belangrijke rol bij de stressrespons van ons lichaam. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogd cortisolniveau, wat kan bijdragen aan gewichtstoename. Ook weer rond de buikstreek. Het beheersen van stress door middel van ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging en voldoende rust kan helpen om cortisol onder controle te houden en een gezond gewicht te behouden.

Geslachtshormonen en afvallen

Geslachtshormonen, zoals oestrogeen en testosteron, spelen ook een rol bij de vetverdeling in ons lichaam. Een disbalans in deze hormonen kan van invloed zijn op waar vet wordt opgeslagen. Bij vrouwen kunnen schommelingen in oestrogeen tijdens de menstruatiecyclus leiden tot vochtretentie en gewichtsschommelingen. Het behouden van een gezonde hormonale balans kan worden ondersteund door lekker te bewegen, voedingstekorten aan te vullen en intoleranties te vermijden.

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van ons lichaamsgewicht. Een disbalans in hormonen kan bijdragen aan gewichtstoename en dit kan ervoor zorgen dat het je niet lukt om af te vallen. Zou jij graag willen afvallen, maar lukt het je tot nu toe nog niet? Zoek dan zeker eens uit of jouw hormonen wel in balans zijn. Het HormoonFlow traject kan je hierbij helpen.

Leave a Reply